Gaziantep Ticaret Odasının onur konuğu olarak Gaziantep’e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GTO ekim ayı olağan meclis toplantısına ve toplantı ardından düzenlenen, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın büyük bir coşkuyla kutlandığı “GTO Geleneksel Cumhuriyet Balosu”na katıldı. GTO Meclis Toplantısına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kıbrıs Başkonsolosu Fahri Yönlüer, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Oğuzeli Belediyesi Başkanı M. Sait Kılıç, CHP İl Başkanı M. Neşet Uçar, MHP İl Başkanı Cahit Çıkmaz, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GTB Başkanı Mehmet Akıncı, NTO Meclis Başkanı Bekir Karabacak, NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, NTB Başkanı İbrahim Sarı, İslahiye TO Başkanı Selahattin Türkmen, GTO Meclis, Disiplin Kurulu ve Meslek Komite Üyeleri katıldı. Gaziantep Ticaret Odasının davetini geri çevirmeyerek şehri ve GTO meclisini onurlandırdığı için Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkür eden GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GTO olarak KKTC’nin her zaman yanında olacağını vurguladı. Türkiye’nin, Gaziantep’in ve yavru vatan KKTC’nin bugünlere kolay gelmediğini ifade eden Yıldırım, “Bugünler için, Gaziantep’te 6.317, Kıbrıs’ta 498, Çanakkale’de 50.687, Anadolu’nun her karış toprağında binlerce şehit toprağa çelenk oldu. Bugünleri bize, canlarını vererek armağan eden tüm şehitlerimizi, Mehmetçikleri, Mücahitleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin dava adamları, milli kahramanları, Rauf Denktaş, Dr.Fazıl Küçük,  dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.” dedi.

Yıldırım: Kıbrıs Türk’tür, Türk kalacaktır

“Akdeniz’in incisi Kıbrıs adasının tek sahibi yoktur ve bu sahip asla Rumlar değildir!” diyen Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti devletinin dün ve bugün olduğu gibi yarın da Doğu Akdeniz’de hem kendi hem de Kıbrıs Türk’ünün haklarını müdafaa etmeye devam edeceğini ve Mavi Vatan sınırlarından vazgeçmeyeceğini söyledi. Yıldırım, “Türkiye’nin desteklemediği, KKTC’nin destek vermediği hiçbir tez, hiçbir senaryo Doğu Akdeniz’de hayata geçirilemez, geçmeyecektir. Uluslararası arenanın Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sunduğu ama temelinde çözümsüzlük olduğu aşikâr senaryoları kabul etmek mümkün değildir. Bu saatten sonra Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da gündeme getirdiği ve savunduğu üzere; tek senaryo İki millet, iki devlettir. Bu konudaki duruşunuzu, politikanızı tamamen desteklediğimizi bilmenizi isteriz. Bu senaryonun gerçekleşmesi adına iş dünyası olarak uluslararası toplumda kamuoyu oluşturmak için çalışacağımızı, tüm yurt dışı temaslarımızda gündeme getireceğimizi, ticari diplomasi gücümüzü kullanacağımızı, üzerimize düşenleri yapacağımızı da bilmenizi isteriz.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: Birlikte kazanmak için biz hazırız

KKTC’nin 1974 Barış Harekâtı askeri zaferi ile özgür ve bağımsız bir devlet olduğunu, iki devletli modele de siyasi zafer ile ulaşılabileceğini belirten Başkan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği üzere: ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.’ Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olan, üretim ve ihracat merkezi Gaziantep’in Ticaret Odası Başkanı olarak, KKTC’nin ekonomik kalkınması için, sahip olduğumuz köklü üretim ve ticaret kültürünü, bu alanlardaki tecrübelerimizi Kıbrıslı kardeşlerimizle paylaşmak ve birlikte kazanmak için hazır olduğumuzu da söylemek isterim. Bizim gibi ‘Gazi’ unvanına sahip Gazimağusa bölgesindeki Maraş’ın açılması bu işbirlikleri için yeni fırsatlar yaratabilir. Kıbrıslı girişimcilerin dünyaya açılma çabalarını yürekten destekliyoruz. Gazimağusa Limanın bu çabada hassasiyetle değerlendireceğimizi de ifade etmek isterim.”

Teymur: Soydaşlarımıza yaşatılan acıları asla unutmayacağız

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın siyasi faaliyetlerin sonuçsuz kaldığı bir anda yapılmış özgürlük mücadelesi olduğunu belirten GTO Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Soydaşlarımıza yaşatılan acıları unutmadık. Asla da unutmayacağız. Rum zulmünü unutmadık unutmayacağız. 47 yıl önce, tarihi şanlı zaferlerle dolu Türk milleti Rum zulmüne de boyun eğmemiş, Kıbrıs Barış Harekâtı ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Biliyoruz ki; Bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmak boynumuzun borcudur. Biz bu sorumluluk bilinci ile ilerlerken, Kıbrıs meselesinin de milli davamız olduğunu unutmuyoruz. Artık tüm dünya kabul etmelidir ki Kıbrıs Adası’nda federasyon sistemi bir çözüm olmaktan çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını korumak için siyasi diplomasi kanallarını kullanırken, biz de ticari diplomasi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tüm dünyaya kabul ettirmek, sonsuza kadar yaşatmak için çalışacağız. Kıbrıs’ın ekonomik gelişimine katkı sunmak için de her türlü işbirliğine hazırız. Biz Türkiye’yi Kıbrıs’tan, Kıbrıs’ı da Türkiye’den ayrı düşünmüyoruz.”

Tatar: Kaybedecek bir 50 yılımız daha yok

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar onur konuğu olarak katıldığı GTO Meclis Toplantısında yaptığı hitapta, “60 yıldır kökleşen, 60 yıldır kendi iradesiyle varlığıyla kendi insanına her türlü hizmeti veren, kendi ekonomik sektörlerini oluşturabilen, turizmi, sanayisi, üniversiteleri, tarımsal faaliyetlerin geliştiği bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık kendi egemenliğiyle yoluna devam etmektedir.” dedi. Federal bir anlaşmanın çok tehlikeli bir süreci getireceğini düşündüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü Rum tarafı AB’ye alındı. Türkiye AB üyesi olmadığı için federal bir çözüm Türkiye’yi Kıbrıs’tan çekilmesi için ortam hazırlar. Tek çözüm iki devletli çözümdür. Çünkü Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır. Kıbrıslı bir millet yoktur. Türkler ve Rumlar vardır. Onların tek amacı Türkleri azınlık pozisyonuna indirgeyerek, Türkiye’den kopartmaktır. Federal çerçevede 50 yıldır yapılan görüşmelerden hiçbir netice alınamamıştır. Dolayısıyla bu çerçevede bir 50 yıl daha görüşmemiz bizim boşa zaman harcamamızdır. Gaziantep’in sanayisi, ticareti ve potansiyeliyle KKTC’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.”

Tatar: Ticaret köprüsü kurmak istiyoruz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak artık eğitim ve turizmin yanı sıra sanayide de vites artırmak istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Gaziantep’in yıllık 10 milyar dolar ihracat yapması tesadüf değil. Biz de bu tecrübe ve deneyimden faydalanmak istiyoruz. KKTC’nin ekonomik mücadelesinde, altyapısında, sanayi bölgelerinin oluşmasında, ticaretin gelişmesinde Gaziantep ile kurulacak bağlar büyük katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla aramızdaki bağların, aramızdaki münasebetlerin daha da gelişmesi bu iletişim çağında gerek uçak seferleriyle, gerek farklı iletişim kanallarıyla iş birliklerinin artırılması, karşılıklı olarak yatırımların oluşturulması, hem kültürel hem de ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi en büyük temennimizdir. Kardeşlik ve dayanışma konusunda aynı duyguları hissettiğimiz ve aynı milletin soydaşları olan bizlerin birlikte hareket etmesi bizlere güç kazandıracaktır.” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Tatar’a Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’de yanında taşıdığı ve GTO tarafından Gaziantep 25 Aralık Panaroma Müzesine hibe edilen sancağının replikası hediye edildi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar GTO Meclis toplantısının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın büyük bir coşkuyla kutlandığı “GTO Geleneksel Cumhuriyet Balosu”na katıldı. GTO üyelerinin ve il protokolünün yer aldığı Cumhuriyet Balosu’nda gazeteci, yazar ve yönetmen Nebil Özgentürk imzalı “Kurtuluş’tan Kuruluşa Cumhuriyet” belgeseli izlendi ve İstanbul 12 orkestrası sahne aldı.