• “Suudi Arabistan çok sıkı tedbirlere sahip”
    Uçtu, üreticilerle sürekli iletişim halinde olduklarını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:
    “Bazı testler uzun sürebiliyor, ortalama 5 günü geçmiyor. Müşterinin isteğine bağlı olarak süre değişebiliyor. Özellikle ayakkabı sektöründe Suudi Arabistan çok sıkı tedbirlere sahip. Buraya gönderileceği zaman mutlaka analiz edilip gönderilmesi gerekiyor. Eğer olmazsa gümrükten geri iade ediliyor. Ayakkabı analizi yapan pek firma yok. 2019’dan bu yana ayakkabı sektöründe 7 farklı metotta hizmet ediyoruz. Türkiye’de ayakkabı üretimi Gaziantep, Konya, İzmir ve İstanbul’dur. Türkiye’deki her 4 ayakkabıdan 1’ini biz burada test ediyoruz.”
  • “Ayakkabılarda kanserojen maddelerin tespitini yapıyoruz”
    Öğretim Görevlisi Durdane Özbay ise merkezlerinde ayakkabılara yapılan kimyasal ve fiziksel testlerin kısa sürede tamamlandığını ifade etti.
    Testlerin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Özbay, şunları kaydetti:
    “Burada akredite analizi yapıyoruz. Firmalardan gelen ayakkabıların ilk başta numune kayıtları alınıyor. Buradan sonra ayakkabı, kısımlara ayrılıyor ve yapılacak analizler belirleniyor. Parçalama işlemleri yapıldıktan sonra hangi işlemler yapılacaksa bunlara karar veriyoruz. Bu kapsamda fitalat, azo boyar, krom 6, pH ve PAH analizleri yapıyoruz. Analizleri ayakkabıların parçalarına göre yapıyoruz. Tekstil veya deri olarak ayırıyoruz. Gelen numunelerin özelliklerine göre işlem yapıyoruz. Kullandığımız cihazlar yüksek teknolojiye sahiptir. Ayakkabıların içerisinde yasaklı kimyasal maddeler olabiliyor. Ayakkabıların içerisinde deriyi yumuşatmak için fitalatlar oluyor. Bunların analizlerini yapıyoruz. Ayakkabılarda kanserojen maddelerin tespitini yapıyoruz.”
    Özbay, ayakkabıların piyasaya sunulmadan önce mutlaka analiz testlerinin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.