Ruh sağlığı genel olarak; sağlık, bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Ruh sağlığı var olan koşullara göre bozulabilir veya koşullar düzelince düzene girebilir. (Ruh Sağlığı Derneği)
Su gibi akıp giden bu hayatta ruhumuzu ihmal ediyoruz. Akan suyun amaçsız hızlı akışına ve bulanıklığına değil de o suyun berraklığına odaklandığımızda işte o zaman hayatın sorunlarıyla daha kolay başa çıkabiliriz. İnsanız yaratılışımızın özünde olan çözüm üretme yeteneğimizin farkına varmalıyız. Eğer bir düğümü çözmek istiyorsak nasıl atıldığını, hangi ipe atıldığını görüp anlamamız gerekir. Peki bizi iyi hissettirecek ruhumuza iyi gelecek altın kurallar nelerdir?
1. Kusurlarınızı kabul edin. Küçük ayrıntılara odaklanmak yerine Küçük ayrıntılara odaklanmak yerine sizin için neyin önemli olduğuna odaklanın. Güzelliği sadelikte arayın. Unutmayın ki; bilmek mükemmel olmaktan çok daha iyidir, mükemmel olmak için değil bilmek için devam edin ve harekete geçin.
2. Her bir göreve yeni başlamış gibi yaklaşın. Tüm cevapları bilme, mükemmel olma konusunda kaygılanmayın. Öğrenmeye ve yeni deneyimlere açık olun. Hayatınızda amacınızı belirleyin. Her sabah uyanma nedeninizi belirleyip kendinize bu nedeni hatırlatın. Amaçlı ve planlı yaşamak ruhunuza iyi gelecektir. Tutkularınıza, güçlü yönlerinize ve yaşadığınız dünyanın ihtiyaçlarına uygun bir hedef seçin. Yaşama anlam katan sizin kendi seçimlerinizdir.
3. Her şeyi aynı anda yapmak zorunda değilsiniz, yavaş yavaş verimli ilerlemeyi hedefleyin ve hedeflerinizi bir yere not edin. Her gün küçük iyileştirmelere odaklanın.
4. Odaklanmada güçlük ve tükenmişlik hissi yaşıyorsanız 25 dakika çalışın 5 dakika ara verin ve ardından bu döngüyü tekrarlayın. Bu çalışma sistemi daha verimli ve istekli çalışmanıza yardım edecektir.
5. Doğada vakit geçirmenin stresi azalttığı ve ruh halini iyileştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kendinizi doğaya bırakın. Parkta yürüyüş yapmak, havayı içinize çekmek, sokak hayvanlarını beslemek ve benzeri aktiviteler şarj olmanızı sağlayacaktır.
Ruhunuza ağır gelen olumsuz düşünceler sizi zorluyorsa biraz bekleyin kendinize sorunu algılayabilmek için izin verin. Daha sonra duygunuzu belirleyin. Duyguyu belirlemek; farkındalık sağlamak olumsuz düşüncelerden kurtulmak için büyük adımlardan biri olacaktır. Daha sonra düşüncelerinizi kaydedin; olumsuz düşüncelerinizi bir kenara yazmak, düşünce düğümünün bir kısmını açmanıza yardımcı olur. Bir sonraki sorgulama aşamasında ise; düşüncelerinizin gerçekliğini sorgulayın. ‘‘Bu düşündüklerim ne kadar gerçekçi? Böyle düşünmek bana ne katıyor?’’ gibi sorular ile kendinizi düşünce süzgecinden geçirin. Ve en önemli adım olan; daha gerçekçi, yararlı, duruma uygun olumlu düşünceler bulduran alternatif düşünce geliştirme kısmına geçin. Bu olumlu düşüncelerinizi listeleyin. Ruhunuza iyi gelebileceğiniz günler diliyorum.