Gaziantep’te 21 eğitim tesisinin toplu açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimin hayat boyu devam ettiğini ve yapılan çalışmalar ile Türkiye’de eğitim alan çocukların dünyadaki akranlarıyla yarış içinde belli bir noktaya gelmelerini istediklerini söyledi. Selçuk, “Nicelikten niteliğe doğru bir yolculuğun peşindeyiz. Çok ödevimiz var, halen çok çalışmamız lazım” dedi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Gaziantep’te yapımı tamamlanan 8 ilçedeki 21 okulun toplu açılış törenine katıldı. Abdülhamithan Mesleki ve Teknik Lisesi’ndeki törende Bakan Selçuk’un yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hüseyin Bekmez, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri yer aldı. Bakan Selçuk, yapılan eğitim kurumlarının, kendilerinin ev ödevleri olduğunu söyleyerek, nitelikten niceliğe doğru yolculuğun peşinde olduklarını belirtip, şunları kaydetti: “Burada 20’den fazla kuruluşun açılışını gerçekleştiriyoruz. Bütün bunları güzel bir ödev olarak yapıyoruz ama bu ödevimizi yaparken aslında temel ihtiyaçlarımızı karşılayıp, çocuklarımızı dünyadaki akranlarıyla güzel bir yarış içerisinde belli bir noktaya gelmelerini arzu ediyoruz. Nicelikten niteliğe doğru bir yolculuğun peşindeyiz. Çok ödevimiz var, halen çok çalışmamız lazım. Bugün bizim için özel ve önemli bir gün. Ekip arkadaşlarımızla beraber 5 Temmuz’da ‘Telafide ben de varım’ çalışmasını Türkiye’de nereden başlatsak, diye bu soruyu sorduğumuzda hiç tereddüt etmeden aklımıza gelen ilk şehir, Gaziantep oldu. Gaziantep’in Tokyo ile New York ile Londra ile yarışması gerekiyor. Bu cesareti veren Gaziantep’in kendisidir.” Çocukların dünyadaki akranlarıyla yarış içinde belli bir noktaya gelmelerini arzu ettiklerini anlatan Bakan Selçuk, göreve başladığı günden bu yana önem verdikleri hususların başında mesleki eğitimin geldiğini vurguladı. Selçuk, “Mesleki eğitimle birlikte 53 sektörün her biriyle ayrı ayrı konuştuğumuzda, taleplerini dinlediğimizde bizden toplamda 12 maddede mesleki eğitim istiyorlar. Bu 12 maddenin 11’i tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin aldığı kararlarla ve arkadaşlarımızın çalışmalarıyla 11 madde tamamlandı. Sektörlerin tüm beklentilerini karşılamak için yakın zamanda 12’nci maddeyi de gerçekleştirmek için yol alacağız. Çocuklarımızın dünyadaki akranlarıyla güzel bir yarış içerisinde belli bir noktaya gelmelerini arzu ediyoruz” diye konuştu.

‘TELAFİDE BEN DE VARIM PROJESİ’ İÇİN VELİLERE DAVET

Bakan Selçuk, Gaziantep’te simülasyonu yapılan ‘Telafide ben de varım’ projesinin tüm Türkiye’ye uygulandığını söyledi. Salgın döneminde eğitimde yaşanan kayıpların telafisi için gerçekleştirilen programın avantaj olduğunu ve tüm velilerin bu avantajı değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Ziya Selçuk, şöyle konuştu: “Ulusal Destekleme Programı’ çerçevesinde yaptığımız ‘Ben de varım’ çalışması çok yankı buldu. İstedik ki eğitim meselesi sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın meselesi olmasın. Bu mesele Türkiye’nin meselesi olsun. Özellikle bu projeyi yaparken simülasyonu Türkiye’de nerede yapalım, diye düşündüğümüzde aklımıza gelen en hazırlıklı şehir, Gaziantep oldu. Yaklaşık 40 kişilik bir ekip bu şehirde çalıştı proje için. Gaziantep’te simülasyonu yapılan proje böylelikle tüm Türkiye’ye yayıldı. Salgın döneminde oluşan açıklarımız için ‘Telafi de ben de varım’ projesi bir fırsat. Lütfen veliler yaz tatilinde ‘Telafide ben de varım’ çalışmamıza çocuklarını göndersinler. Velilerimiz sadece telefonlarına bakarak nerede ne faaliyetlerin olduğunu görebilirler. İstiyorum ki bütün iller Gaziantep’teki bu çabayı gösterebilsinler. İstiyorum ki Gaziantep’teki bu bilim neşesi Türkiye’nin her yerinde yeşerebilsin.” Konuşmaların ardından çevrim içi bağlantılar yapılarak, okullardaki açılışlar gerçekleştirildi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ YILA DİPDİRİ GEÇMEK İSTİYORUZ’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, toplu açılış töreninin ardından ‘Akkent Spor Köyü’nü ziyaret etti. Burada çocuklar ile oyun oynayan Bakan Selçuk, halı sahada penaltı attı, kaleye geçti. Okçuluk Kulübü’ndeki çocuklarla da ok atan Selçuk, Gençlik Kampı’nda paintball kıyafeti giyerek, hedef olan balonları vurdu. Mutfak Sanatları Merkezi’ni de ziyaret eden Bakan Selçuk, çocuklar ile Gaziantep’in yöresel yemeklerinden ‘yuvalama’ yaptı. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, telafi programı kapsamında çocukların ihtiyacı olan hemen her konuda ücretsiz eğitimlerin olduğunu belirterek, velilere bu eğitimlerden yararlanılması konusunda çağrıda bulundu. Telafi eğitiminin yaz bölümünün başladığını vurgulayan Selçuk, her il ve ilçede, hangi okulda, hangi saatte neler olduğu gibi bilgilere herkesin ‘telafidebendevarim.meb.gov.tr’ internet sitesinden erişebileceğine dikkat çekti. Sekçuk, “Önümüzdeki yıla çok daha dipdiri bir biçimde geçelim istiyoruz. Bu dönemki eksikleri daha çok akademik eksiklik olmaktan ziyade sosyal, duygusal, kültürel, sportif faaliyetler açısından ele alıyoruz. Akademik eksikliklerle ilgili hem geçtiğimiz haftalarda hem de yıl boyunca hem de önümüzdeki yıl zaten çalışmalarımız olacak. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın ‘Kritik Kazanımlar’ başlığı altında oluşturduğu listeye göre hangi kazanımlar eksikse önümüzdeki senenin ilk haftalarında yapılmaya başlanacak onları belirledik. Hepsini sahanın görüşlerini alarak, öğretmen odalarımızı dinleyerek belirledik” diye konuştu. Telafi eğitimi konusunda tüm velilerin hassas olması gerektiğini söyleyen Bakan Selçuk, “Velilerimiz yaz boyunca çocukların ihtiyacı olan hangi konuda isterlerse bizim eğitimlerimiz var ve ücretsiz olarak bu eğitimlerden yararlanabilirler. Buralarda çeşitli zeka oyunları var, survivor oyunları var. Öğretmen arkadaşlar da bu oyunların bir parçası olarak eğlenceli faaliyetler yapıyorlar. Mesela az önce öğretmen takımı ile birlikte paintball oynadım ve beni vurmakla ilgili baya girişimleri oldu. Burada öğrencilerin gözlerindeki pırıltıyı gördüğümde inanın çok mutlu oldum ve bütün Türkiye’de okullarımızda bu tür faaliyetlerin yapılıyor olması bizi çok mutlu ediyor” dedi.

‘BİRÇOK ÜLKENİN ÖĞRENCİ NÜFUSUNDAN FAZLA SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Avrupa Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak projesi olan Merveşehir Halk Eğitim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Selçuk, bakanlık olarak Suriyeli öğrencilerin de eğitimi anlamında, işin başından bu yana desteklerini esirgemediklerini söyledi. Dünyanın birçok ülkesinin öğrenci nüfusundan fazla Suriyeli öğrenciye eğitim verdiklerini anlatan Selçuk, “Sadece Şehitkamil ilçesinde ilkokul birinci sınıfa başlayacak olan öğrenci sayısı 6 bin 600. Bu sayı dünyada çoğu ülkenin bir araya gelip de göçmen olarak dahi alamadığı bir sayı bu. Bizde birçok ülkenin öğrenci nüfusundan fazla Suriyeli öğrenci var. Bu şehirde 500 bin mülteci nüfusunu barındırmak, yedirmek, içirmek, sağlık hizmeti vermek hepsi ama hepsi çok güzel çok iyi bir şekilde hayata geçiriliyor” dedi. Bakan Selçuk, halk eğitim merkezlerini önemsediklerini ve bu sayede çeşitli projelere de imza attıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de 15 bin mahalle belirledik. Bu 15 bin mahallemizdeki birer okulumuzu da halk eğitim merkezlerine dönüştürüyoruz çünkü yaklaşık 1000 civarında olan halk eğitim merkezlerimiz yetmiyor. Çok büyük bir talep var. Bizler de yeni birtakım binalar ve merkezler oluşturamıyorsak ne yapabiliriz, diye düşündüğümüzde 15 bin mahallemizde 15 bin okulumuzu halk eğitim merkezlerine dönüştürmeye karar verdik. Geçtiğimiz ay 25 bin köy muhtarımıza bir mektup yazdım. Dedim ki bizim 386 adet kursumuz var, binlerce köyümüzde bu kurslardan yararlanamayan köylülerimiz ne olacak? Bu yüzden vatandaşlarımız isterlerse 386 alandan herhangi bir kurs alanında 8-10 vatandaşın bir araya gelmesi ile birlikte biz o alanı halk eğitim merkezi yaparız, dedik. Şu ana kadar 100 bini aşan kursiyerimiz var. Bu arkadaşlarımız kursları bitirip belgelerini aldıktan sonra kooperatifler kuruyorlar ve ürettiklerini satmaya başlıyorlar. Özellikle kadın kursiyerler arasında çok yaygın olarak görülen bir uygulama. 2023 vizyonunda eğitimde fırsat adaleti denilen şey tam da bu. Halk eğitim merkezlerimizi de fırsat adaleti kapsamında yeni bir çıtaya kavuşturuyoruz. Bugün de burada yine bir halk eğitim merkezini canlandırıyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’müz tarafından yapılan faaliyetlerin buralarda artarak sürmesini hedefliyoruz. Türkiye’de yetişkinler için dil eğitimi projesi kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile bu desteğin Avrupa Birliği ile beraber artarak sürmesini bekliyoruz. Ben bu açılışını yaptığımız merkez gibi en az 100 tane daha merkez bekliyorum çünkü Türkiye vicdanlı olan bir ülke. Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde Suriyeli vatandaşlarımıza hizmet vermenin gönül işi olduğunu biliyoruz.” DHA