Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği Gaziantep’te gerçekleştirdiği toplantıda enerji verimliliği ve ısı yalıtımına dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak yaparken, Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz’ın yanı sıra Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği – SEPEV Başkanı Seda Güleç konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat – enerji sektörleri ve kanaat önderlerini bilgilendirmeye devam ediyor. Toplantının başkanlığını yürüten ve yalıtım konusunda hayati başlıkları katılımcılara aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan bina sahiplerini, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

BİNALARIN ISITMASINA 22,5 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran Alkin, “50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 22.5 milyar doları doğrudan doğruya binaların ısıtılması ve soğutulmasına gidiyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi lazım ki cari açığımızda bir daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebine de bir şeyler girsin” diye konuştu. Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini belirterek, bunun döviz kurları üzerindeki baskıya azaltacağını, enflasyon ve faiz oranlarında iyileşmelere kadar bir fayda ortamı yaratacağını kaydetti. Büyümenin gerçek kaynağının kişisel tasarruflar olduğunu ifade eden Alkin, bu tasarrufun da enerji verimliliği yoluyla artırılabileceğini söyledi. 

PROF. DR. ALKİN: ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ

Hedeflerinin daha az enerji tüketerek aynı randımanı hatta daha fazlasını sağlayabilmek olduğunu söyleyen Alkin, enerji verimliliği ile ekonominin yüksek enflasyon ve faiz gibi kronik sorunları arasındaki bağlantıyı şöyle açıkladı: “Enerjiyi verimli kullanamamaktan dolayı cari açığımızı kapatamıyoruz, cari açığımızı kapatamadığımız için döviz kurları hep sıcak kalıyor, döviz kurları sıcak olduğu için enflasyon yüksek, enflasyon yüksek olduğu için faizler yüksek. Evvelki sorunlarla başa çıkmakta zorluk çektiğimiz için, sonucu değiştirmeye, faizleri düşürmeye çalışıyoruz. Ben de yüksek olduğunu kabul ediyorum. Ama bence çok zorlu bir işi, en başta yapmamız, yani meselenin sebebi ile uğraşmamız lazım. Sonucuyla uğraştığımız zaman, sonuç değişmiyor.” 

“MEDYANIN SORUMLULUĞU FARKINDALIK YARATMAK”

Ulusal döngüsel ekonomi eylem planına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ise, “Pandemi sonrasında ekonomik toparlanmanın iki temel ekseni var. Birincisi dijitalleşme, diğeri de yeşil ekonomi olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar birbirini besleyen konular. Dijital teknolojiler, yeşil teknolojileri besliyor. Yeşil teknolojiler ihtiyacının ortaya çıkması, dijital teknolojilerin de bu alana daha çok yönelmesini beraberinde getiriyor. Enerji verimliliği de yeşil dönüşümün önemli parçalarından biri olarak değerlendirilmeli” dedi. Güldağ, medya olarak en büyük sorumluluğun bu konuda farkındalık yaratmak olduğunu sözlerine ekledi.Açıklamalarına devam eden Güldağ, iklim krizinin etkilerini ve buna bağlı olarak enerji verimliliğinin önemine bir kez daha vurgu yaparak bu konudaki tüketici bilinci ve yerel yönetimlerdeki farkındalığa ilişkin gözlem ve önerilerini aktardı. Güldağ, “Enerji tasarrufu ve buna bağlı olarak enerji verimliliği sürdürülebilirliğin esas başlıklarından biri. Bu nedenle gerek kurumsal gerekse bireysel ölçekte enerji verimliliğinin iletişimi ve bu konuya ilişkin farkındalık oluşturmak büyük önem taşıyor” dedi. 

KORKMAZ: KONUTLARDA KULLANILAN ENERJİ, SANAYİDE KULLANILANI GEÇTİ

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz da enerji verimliliği ve tasarrufu konusundaki farkındalığı artırmaya çalıştıklarını söyledi. Korkmaz, 2018’den bu yana konut tipi yapılarda kullanılan enerjinin, sanayide kullanılan enerjiyi geçtiğini ifade ederek, “Artık konutlarımızda, sanayi yapılarımıza göre daha fazla enerji harcıyoruz. Son 10 yılda ülkemizin tükettiği enerji yüzde 40 oranında arttı. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda Avrupa’da belirli dönemlerde belirli hedefler konuluyor ve bunlara ulaşılması için gerekli düzenlemeler yapılıyor, bizde de benzer bir yöntem izlenmeli ve bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz” ifadesini kullandı. 

KORKMAZ: YAZIN HARCANAN ENERJİ ÇOK DAHA FAZLA

“Ilıman iklimlerde ısı yalıtımına ihtiyaç yoktur” algısının doğru olmadığına vurgu yapan Korkmaz “Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcaktan korunmak için de önemlidir. Unutmamalı ki yazın serinleme maliyeti, kışın ısınma maliyetinden çok daha fazladır” diye konuştu. Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın üç derecenin üzerinde olmaması gerektiğini yoksa binalarda ısı kayıpları oluşabileceğini söyleyen Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir enerji türü olan ısı, doğa kanunları gereği her zaman sıcak ortamdan soğuk ortama doğru transfer olur. Yalıtımsız binalarda, dışarıdaki ısı bina içine hareket ederek ortamı ısıtır. Bu kapsamda, binalardaki ısı yalıtımı özellikle sıcak iklimlerde dışarıdaki sıcak havanın bina içerisine girişini engeller ve bu sayede soğutma enerjisinde tasarrufu sağlanır.”

ISI YALITIMI FATURALARI YARI YARIYA DÜŞÜRÜYOR

Öte yandan toplantıda ısı yalıtımı konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulunan Çağdaş Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ürettiğimiz enerjinin büyük bir kısmını binaları ısıtma ve soğutma için kullanıyoruz. Ancak kullanılan bu enerjinin neredeyse %80’i verimsiz kullanılıyor. Dernek olarak yaptırdığımız analizlerde gördük ki, binalarda yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile ısıtma ya da soğutma için harcanan tutarlarda yarı yarıya düşüş gözlemleniyor.”

PASİF EVLER REFERANS BİR BİNAYA ORANLA %90 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği – SEPEV Başkanı Seda Güleç “Enerji tüketimi anlamında dışa bağımlı olan ülkemizde 15 milyar dolar binalar için ithal ediyoruz. Hem çevremiz hem de ülkemiz adına neredeyse sıfır enerji binalara geçmek zorundayız. Sıfır enerji binalara ulaşmanın en kolay yolu ise Pasif Ev inşa etmektir. Türkiye standartlarında Pasif Ev inşa ederek referans bir binaya oranla %90 enerji tasarrufu sağlayabiliriz” dedi. Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Hakkında: Her geçen gün azalan mevcut enerji kaynaklarımızı korumak ve daha verimli kullanarak gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmeyi hedefleyen VERİMDER, kamuoyunu yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirmek ve toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Mevcut enerji kaynaklarından daha uzun süre yararlanılmasına destek sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen VERİMDER, toplumun her kesimi ile işbirliği yapmak, bilinçlendirmek, bilgilendirme ve eğitim seminerleri düzenlemek, çözümler üretmek ve ortak çaba göstermektir. Ayrıca ülkemizdeki yönetmeliklerin AB ve diğer dünya standartlarıyla uyumunda bilgi ve birikimiyle destek vermek önceliğidir.