Ebum Sağlık ve Tekstil Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Umut Kolusarı, “Ebum Tekstil kurulduğu 1999 yılından beri başta Irak olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa’nın başlıca kurum ve kuruluşlarının Hastane Tekstili, Otel Tekstili, Kişisel Koruyucu Ekipmanları gibi pazarlarına dokuma ve örgü kumaştan mamul konfeksiyon üretimini, satışını ve ihracatını yapmaktayız. Ayrıca önlük.com.tr markamız ile tek kullanımlık cerrahi ve hasta önlükleri, tek kullanımlık mefruşat ürünleri, tek kullanımlık cerrahi örtü setlerini steril ve steril olmayan şekilde dokumasız (nonwoven) kumaştan üretimini, satışını ve ihracatını da gerçekleştirmektedir. Hastane tekstili sektöründe WHO Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı insanı yardım kuruluşlarının Ortadoğu tedarikçi firması konumundayız.” dedi. İbrahim Umut Kolusarı, “Geleceğe ancak değişimin gücüne inananlar yön verecektir!” diyerek Ebum Sağlık ve Tekstil Yatırımları A.Ş.’nin kuruluşundan itibaren faaliyet gösterdiği sektörler ile alakalı Metroplo’ün sorularını yanıtladı: 

Kendinizden bahseder misiniz?

Gaziantep doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladıktan sonra 2013 yılında Avrupa Politeknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdim. Türkiye’ye döndükten sonra Başkanımız Nimet Atila’nın; yaptığın işte süreklilik esastır, Başarılı olmak için yaptığın işin tüm sürecini bilmek zorundasın sözleri ile Profesyonel hayatıma aile şirketimiz olan Ebum Tekstil’in İmalat bölümünde çalışmaya başladım. Şu anda ise kademe kademe ilerlediğim Ebum Sağlık ve Tekstil Yatırımları A.Ş.’de başkan yardımcılığı görevini yürütmekteyim.

Ebum Tekstil’in faaliyet alanları ve kuruluşundan bu zamana kadar geçen süreç ile ilgili bilgi verir misiniz? 

Ebum Tekstil kurulduğu 1999 yılından beri başta Irak olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa’nın başlıca kurum ve kuruluşlarının Hastane Tekstili, Otel Tekstili, Kişisel Koruyucu Ekipmanları gibi pazarlarına dokuma ve örgü kumaştan mamul konfeksiyon üretimini, satışını ve ihracatını yapmaktayız. Ayrıca önlük.com.tr markamız ile tek kullanımlık cerrahi ve hasta önlükleri, tek kullanımlık mefruşat ürünleri, tek kullanımlık cerrahi örtü setlerini steril ve steril olmayan şekilde dokumasız (nonwoven) kumaştan üretimini, satışını ve ihracatını da gerçekleştirmektedir. Hastane tekstili sektöründe WHO Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı insanı yardım kuruluşlarının Ortadoğu tedarikçi firması konumundayız. Tecrübeli ve uzman kadrosu, kalite anlayışı, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk bilinci ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz.  Genel Merkezi Gaziantep’te olan Ebum Tekstil, Irak’ın Duhok şehrinde bulunan şirketi ile Irak ve Ortadoğu operasyonlarını yönetmektedir. Ayrıca Mersin ofisimiz ve Almanya’da bulunan distribütörümüz ile tüm dünyaya hizmet vermekteyiz…

Kaç kişiye istihdam sağlamaktasınız? 

Ebum Tekstil olarak Kendi bünyemizde bulunan 40’a yakın çalışanımızla beraber 350 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlamaktayız.

Sektör için ürettiğiniz başlıca ürünleriniz ve bunları rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Ebum Tekstil’in ürün portföyünün bir benzeri yoktur. Hastaneler üniformasını, hasta ve cerrahi önlüklerini, anti bakteriyel perdesini, mefruşat ürünlerini, tek kullanımlık örtülerini, tek kullanımlık önlüklerini ve cerrahi setlerini farklı farklı firmalardan tedarik etmektedir. Ebum Tekstil olarak hastanelerin ihtiyacı olan tekrar kullanılabilir (yıkanabilir) ve tek kullanımlık tekstil ürünlerinin tamamını kendi tesislerimizde üreterek hastanelerin tedarik zincirinde yaşadığı sorunları ortadan kaldıran, hastanelerin ihtiyacı olan tüm ürünlere cevap verebilen tek üreticiyiz.

Firmanız açısından Irak pazarının önemi nedir? Irak pazarında faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Ebum Tekstil 2004 yılında Irak’taki faaliyetlerine başlamıştır. Başkanımız Nimet Atila’nın direktifleriyle 2013 yılında Türkiye’nin hiç alışık olmadığı ama gelecekte çok daha yaygınlaşacağına inandığımız yepyeni bir modele geçen Ebum. Tüm yetki ve sorumluluğu şirket çalışanlarına ve onlardan oluşan yönetim kuruluna devretmiş, böylece katılımcılığın, paylaşmanın ve dayanışmanın iş hayatında da gerçekleştirilebileceğini herkese göstermiş olup, çalışanın kendi kendini yönettiği bir kurum olmasını sağlamıştır. Sonrasında Nimet Atila Irak’taki çalışmalarına ağırlık vermiş, orada yeni bir yapılanmaya giderek Irak’taki tüm kamu ve özel hastaneler ile çalışmaya başlamıştır. Bu yeni yönetim stratejisiyle Hastane Tekstili Sektöründe Irak’ta lider konuma getirmiştir.

2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Covid-19 salgınının faaliyette bulunduğunuz iş kolları üzerindeki etkiler neler oldu?

Covid-19 salgının ağır sonuçları, Türkiye’deki tekstil üreticileri tarafından çok erken hissedildi. Ebum Tekstil olarak çalışanlarımıza ve ailelerine güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için sıhhi protokollere uyarak derhal aksiyon aldık. Ayrıca dijital çalışma ve toplantı yöntemlerini de tanıttık. Hızlı ve çabuk reaksiyonumuz, devam eden ve yeni oluşan siparişlerimizde herhangi bir kesinti olmaksızın ana faaliyetlerimize devam etmemizi sağladı. Bu deneyim sayesinde çalışanlarımızın ve üretim süreçlerimizin verimliliğini arttırdığımızı ifade edebilirim. Bu verim artışının getirdiği finansal sonuçlar da cesaret verici oldu. Firmamızın lider konumda yer aldığı Hastane tekstili sektöründe ve özellikle Koruyucu Tulum, Cerrahi Önlük ve Maske üretiminde %30 oranında artış kaydettik. Bu durum gelişmiş hastane tekstili ve medikal tekstil teknolojilerine yaptığımız yeni yatırımlarımıza yansıdı.

Kalite konusunda düşünceleriniz neler? Kalite belgeleriniz ve sertifikalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz? 

Kalite, bir soyutlama değildir; ölçülebilir ve yönetilebilir bir iş konusudur.  Üretimini yaptığımız hastane tekstili ürünlerinin tamamına yakını tıbbi cihaz yönetmeliğine uygun şekilde üretilerek CE ve EAC sertifikasına haiz olmuştur. Ebum tekstil ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 ve ISO 45001:2018 sertifikaları ile Kaliteye, Çevreye ve İnsana olan duyarlılığını ayrı ayrı akredite kurumlar aracılığı ile belgelendirmiştir. Herkesin hikayesindeki başarı; kişinin hayatta ulaştığı yerle değil, başarmaya çalışırken üstesinden geldiği engellerle ölçülür.

Ebum Tekstil için son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?   

Çeyrek asrı devirdiğimiz bu günlerde Ebum Tekstil’i bir sonraki çeyrek yüzyıla taşıyacak değişimlerin, stratejik dönüşümlerin çalışmalarını yapıyoruz. İnsanı, çevreyi ve sürdürülebilirliği asla unutmadan, ülkemize olan sorumluluğumuzun bilincinde olarak yönümüzü Endüstri 4.0 ve dijital teknolojideki devrime çeviriyoruz. Güzel Türkiye’mize nice 22 yıllar hizmet edebilmek için yeni modeller arıyoruz ve tesislerimizi teknolojik gelişmeler ışığında yeniliyoruz. Hem yönetim hem üretim süreçlerimizde sürdürülebilirliği, saydamlığı, izlenebilirliği hesap verebilirliği, güvenliği, kendi kendini kontrol etme bilinci ve sorumluluğunu esas alıyoruz. Geçmişten aldığımız güçle Ebum Tekstil’i yepyeni ufuklara ve daha güzel bir geleceğe ulaştırmak için çalışırken tüm ekip arkadaşlarımla birlikte inancımızı bir kez daha yineliyoruz: “Geleceğe ancak değişimin gücüne inananlar yön verecektir!” Bu vesileyle bize inanan, güvenen ve destek veren herkese tek tek teşekkür ediyoruz.