Baran Endüstriyel Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Baran Ölçer,” Baran mutfak gerek proje konusunda gerek sektörel ürün yelpazesinde çeşitliliği ile Gaziantep ve çevresinde bulunan iller tarafından çok iyi tanınan hatta Türkiye’nin bir çok ilinde bilinen bir firmayız. Birçok şehirde ve ilimizde kendi tasarımımız olan mutfak projeleri kullanıldı” dedi.

Baran Endüstriyel Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Baran Ölçer, “ Kalite insanın kendisinden başlaması lazım. Sözünüzden başlayarak kalite sizinle devam etmesi gerekiyor. Yaptığınız iş ile verdiğiniz sözü yerine getirmek. Müşteriye gerçek ihtiyacı olan doğru ürünü satmak. Bunlar bana göre kalitenin en önemli göstergesidir” diyerek mutfaktaki teknolojik değişimler hakkında Metropol’ün sorularını yanıtladı:  

Baran Mutfağı tanıyabilir miyiz? Faaliyet alanınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Baran mutfak olarak Gaziantep’te 1994 yılından bu yana endüstriyel mutfak konusunda hizmet veriyoruz. 28 yıldan bu yana Gaziantep’teki büyük otel, hastane ve restoran projelerininde hep biz söz sahibi olduk. Sektör olarak benim başladığım yıllarda şehrimizde endüstriyel mutfak nerdeyse  yoktu. Bunu sektör haline getiren ve ilk adımını atan ben oldum. Benden sonra uzun yıllar sonrasında 8-10 yıl sonrasında karşımıza bu işi yapmaya başlayan firmalar çıkmaya başladı. Benim burada yaptığım en önemli şey, mutfaktaki  teknolojik değişimleri sağlamak ve o yıllarda nerdeyse 3-5 işletme dışında özellikle bulaşık makinelerinden başlayarak mutfaklar da değişimi başlattım. Ardından da eskiden seramik üstü fayans kaplı tezgahların ve mermer beton ayaklı tezgahların yerine paslanmaz çelikten mutfak hijyenini daha iyi sağlayabilecek ve mutfaktaki iş akışı performansını arttıracak ürünlerin kullanıldığı projeler çizmeye başladık. Baran mutfak gerek proje konusunda gerek sektörel ürün yelpazesinde çeşitliliği ile  Gaziantep ve çevresinde bulunan iller tarafından çok iyi tanınan hatta Türkiye’nin bir çok ilinde bilinen bir firmayız. Birçok şehirde ve ilimizde kendi tasarımımız olan mutfak projeleri kullanıldı. Sektör olarak geldiğimiz şu son döneme baktığımız gastronomi şehri olduğumuzda mutfağın yadsınamaz bir gerçekliği var. Şehrimizde ve ülkemizde gastronomi adının geçtiği her platformda mutfak artık profesyonel bizim gibi firmalar tercih edilmelidir. Ve mutfak hijyeni, üretim planlaması depo yerleşiminden hazırlıklara ve pişirme bölümü ile sunuma kadar olan akısın doğru yapılması çok önemlidir. Dolayısıyla bizde Baran mutfak olarak Gaziantep ve çevresine elimizden geldiği kadar bu konuda hizmet vermekteyiz. 

Ürünleriniz hakkında söz eder misiniz?

Ürünlerimize gelince, biz bayilik ve özel imalatlar yapan  bir firmayız. Sektörün lider ve dünyaca tanınan markası olan İnoksan firmasının 30 yıldan beri bu bölgedeki temsilcisiyiz. Onlar ile uzun bir uzun bir kader birliği yaptık. Bizim ana firmamız İnoksan, bunun yanında mutfak sektöründe söz sahibi olan bir çok  mutfak firmasının da burada temsilciliğini yapıyoruz. Baran mutfak olarak  mutfağı anahtar teslim projeleri yapıyoruz. Mutfağın arka tarafta yemeğin pişirildiği depolarından, hazırlık bölümlerinden, pişirme bölümlerine kadar yaptıktan sonra bunun üzerinde kullanılan tencere, tava ve kepçe gibi set üstü ekipmanlarını veriyoruz. Sonra salona geçiyor ve salondaki porselen, çatal, kaşık ve servis ekipmanlarının teminini de yaptığımız için neredeyse anahtar teslim iş yapıyoruz. Mutfağın sadece inşaatına girmiyoruz. Ancak yatırımcıya mutfağın inşaatı sırasında projeye bağlı ihtiyaç olan tüm gaz, elektrik ve havalandırma tesisatlarının tamamını biz hazırlayıp veriyoruz.  

Hedefiniz, Vizyon ve Misyonunuz nedir?

Hedefimiz bu bölgede büyük projelerde yine adımızı ve liderliğimizi sürmek. Şu anda takip ettiğimiz bölgede ses getirecek çok  ciddi projelerimiz var. İnşaatın temelinden  başlayarak projelerini yapmış olduğumuz takibimizde işler var. Bizim işlerimizde süreç uzundur.Bizde yatırımın ortalama süresi en az 2 yıldır, 2 yıl boyunca bu inşaatın başından başlayarak duvar bölümünden tesisatlarına, tesisatlarından fayansın döşendikten sonraki kontrollerine davlumbaz ve havalandırmalarına kadar her şeyini takip ediyoruz.  Vizyonumuz ise bölgemizde daima SEKTÖRDEKİ KALİTEMİZ VE SAYGINLIĞIMIZ İLE Baran Mutfak adını sürdürmek. Misyonumuza gelince de Gaziantep’in gastronomi şehri olduğunu baz aldığımızda bu şehirde mutfak ismi geçtiği zaman tabi ki Baran Mutfağın yadsınamaz bir üstünlüğü var. Kimse yoğurdum ekşi demez. Ama ben iddia ediyorum ki, benim yaptığım projelerde ve işlerde kolay kolay yatırımcının problem yaşama ihtimali yok. Uzun vade de düşünürsek de bir insanın işinde ve sosyal hayatında bir isim elde etmesi çok kolay değil bu zaman ve emek ile oluyor. Daha önce de söylemiştim. İnsanın hayatındaki en önemli şey yaşadığı süreç boyunca her anlamda İNSAN BİRİKTİREBİLMEK olmalıdır. Bu size yaşamınızda size karşı sadakat ve bağlılığının sürekliliğini arz edebilmesidir buna biz dostluk diyoruz. Ticaretimde de her yeni aldığım işde dostluklar sağlayarak ilerlemeyi hedefliyorum. İnşallah bundan sonraki işlerde de sonu dostluklar ile biten ticari faaliyetlerimiz olacaktır. 

Kalite konusunda düşünceleriniz neler? Kalite belgeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kalite belgeleri denilince iş farklı boyutlara gidiyor. Bu belgelere cihaz bazında ve tüm ürünlerde Avrupa standarlarında zaten sahibiz. Ama asıl kalite insanın kendisinden başlaması lazım. Verdiğiniz sözünüzden başlayarak kalite sizinle devam etmesi gerekiyor. Yaptığınız iş ile verdiğiniz sözü yerine getirmek. Müşteriye gerçek ve ihtiyacı olan doğru ürünü satmak vs.  Bunlar bana göre en önemli kalite göstergesidir. Biz bugüne kadar yaptığımız bütün işlerde markalı ve kaliteli ürünler tercih ettim.  Elektrik ve gazın maliyetlerine baktığınızda bizim sattığımız ürünlerde hep daha az elektrik üreten cihazlar, gazda performansı daha yüksek olan cihazlar kullanmak gibi tercihimiz var. Zaten temsilciliğini yaptığımız firmalarda bu konudaki AR-GE’leri ile üretimleri destekliyorlar. 

Sektörünüzde sorunlar var mı? Var ise sizce çözüm önerileri neler? 

Bizim sektörde çok ciddi sorunlar var. Merdiven altı üretimler bu sektörde haksız rekabeti getiriyor. Ben kendim bir mağazacı olarak yada bir endüstriyel mutfak firması olarak baktığımda personel kalitesi, yetkinlik konusuna baktığımızda bu bir işletme yatırım maliyeti getiriyor. Bir marka ürün satarken, markanın getirdiği kaliteden kaynaklı standart bir ürüne göre daha pahalı oluyor. En az yüzde 15- 20 civarı fiyat farkı getiriyor. Sektörde tabi ki tüm alıcılarımız profesyonel alıcı değiller iş konusunda  çok yetkin bir bilgiye sahip değiller. Dolayısıyla merdiven altı üretim yapan firmaları ile rekabet etmede sıkıntı yaşıyoruz. Bunun da sebebi bu işin standardının konulmamış olmasıdır. Önüne gelen herkes iki parça cihaz alıp bir atölye kuruyor. Ocak imalatı, tezgah ve davlumbaz yapmaya başlıyor. Sahte belgeler ile etiket basıp ürün yapıp satıyorlar.Bu ciddi bir problem.  Bunun ile ilgili öneri ne olabilir? Önerim bunun Türkiye bazında çözülmesi gereken kararlar alınmasıdır. İmalat izni alabilmek için bir kere yeterliliğin olması lazım. Yeterlilik şartlarının iyi belirlenmesi ve  yetkililerin gelip bu ürünlerin o atölyede üretilip üretilmediğini tespit etmesi lazım. Belli bir makine standardının o atölyelerde kullanılıyor olması lazım. Bunlar yoksa o kişilere o atölyede imal etme izni vermemek gerekiyor.  Benim bu konudaki en önemli sıkıntım budur. Haksız rekabetin önlenebilmesi için şartların aynı hale getirebilmesi. Yani bir Showroom’u olan firmayla, elinde çantayla mal satan bir kişinin ve  ürününün güvenilirliği yada müşteri tarafından kıyaslandığında aynı kefede görülmemesi gerekiyor. 

2022 yılı sizin için nasıl geçti? 2023 yılındaki hedeflerinizden söz eder misiniz?   

Bütün dünyanın yaşadığı 2020 yılında pandemi vardı. Bu pandemi süreci özellikle bizim sektörümüzü mahvetti. Hepimiz bu süreci yaşadık ama restoranlar kapandı. Oteller kapandı ve insanlar evlerinden çıkamadılar. Taki pandeminin 2.döneminde paket ile hizmet başlayana kadar.  Çok kötü bir süreç geçirdik. Müşterinin ve yeni yatırım gelmemesinin haricinde, mevcut alacaklarımızı alamadık. Ürün satamadık. Satamadığımız gibi elimizdeki ürünlerin bize her anlamda maddi ciddi yükleri bindi. 2021 yılı ile birlikte dedik ki, inşallah daha iyi olacak. 2021 yılında da dünyada meydana çıkan ham madde krizi ile birlikte gelen büyük bir fiyat sarsılması ve dövizdeki belirsizliği yaşadık. Özellikle bizim sektörümüzde paslanmaz çelik yurt dışından geldiği için ve döviz bazında olduğu için hem döviz kurundan kaynaklı hem de imalattaki ham maddenin kendi içindeki fiyat artışları ile birlikte sektörün neredeyse 3 veya 4 katına çıkan fiyatlarla karşı karşıya kaldık. 2022 yılında bugüne kadar ben çok kötü diyemem. Çok şükür Gaziantep’te çok güzel projeler yaptık. Seçim ve gelecek dönemde istikrar devam eder mi? Etmez mi? Bunu bilemiyorum. Piyasada büyük bir gerginlik var. Döviz eğer stabil hareket ederse ben  2023 yılının daha iyi olacağını hayal ediyorum. Yatırımlara baktığımda hız kesmiyor ama biraz duraksama ve bekleme var. 2022 yılı kötü değildi ama pandemiye göre bakarsak tabiki iyi diyebilirim. Dövizde büyük hareketlilik olmazsa bunun devamı gibi daha da iyi olabileceğini düşünüyorum.