Projeleriyle kadınlarda pozitif ayrımcılık gözeten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetin tüm yönleriyle araştırılması için oluşturulan meclis araştırma komisyonu üyeleriyle sahada çalışmaları inceledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde kentte Tarımsal Kalkınma ve Gastronomi Okulu, konuk evleri, SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi ve Kadın Girişimci Destek Merkezi’nde (KAGİDEM) incelemelerde bulundu. İnceleme ve ziyaretlerinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve komisyon üyeleri, KAGİDEM’de basın açıklaması yaptı. Ziyaretlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Komisyon Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, kaymakamlar ve kurum temsilcileri yer aldı.

ŞAHİN: YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA KADINLARI HER AÇIDAN GÜÇLENDİRMEK İÇİN PROJE ÜRETİYORUZ

Saha gezileri sonrası KAGİDEM’de yapılan açıklamada sabah itibari ile çok yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini aktaran Fatma Şahin, “Önce tarım okuluna gittik, tarım okulunda çiftçi kadınlarımıza kadın kooperatiflerine verilen desteği sahada yapılan çalışmalar anlattık. Valimiz, vali yardımcılarımız ile birlikte bütün komisyon üyelerimiz, vekillerimize bir sunum yaptı. Kadına yönelik şiddetle ilgili Gaziantep yapılan çalışmaları ve özel projelerimizi anlattık. Çünkü daha önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaptığım zaman da gördüm ki bunlar birer sonuç. Bulaşıcı hastalıklar, şiddet, göç bir sonuç. Bunların olmaması için en önemli şey koruyucu önleyici tedbir. Bizim projelerimizde de daha çok koruyucu önleyici tedbir var. Koruyamadığın, önleyemediğin zaman olay sırasında yapılması gerekenler ve daha sonraki rehabilitasyon dediğimiz 3 kademeli bir çalışma metodumuz var. Valilik koordinasyonunda bütün birimlerle yaptığımız çalışmada kadınları her açıdan; eğitimden sağlığa, istihdamdan, kreş desteğine kadını güçlendirmek için proje üretiyoruz” diye konuştu.

ŞİDDETTEN UZAK BİR DÜNYA İÇİN BİRLİKTE YAPILMASI GEREKEN ÇOK İŞ VAR

Gaziantep Modeli ile her kadın için çalışma yürütülerek ayırt edilmeden fırsatlar sunulduğunu vurgulayan Şahin, “Bütün sosyal tesislerimizden göçmen kadınların da yararlanmasını sağlıyoruz. Başkanımızı 20 yıldır tanıyorum. Çalışmaları çok detaylı ve disiplinlidir sonuç alır. Komisyondan çıkan rapora güveniyoruz. Çıkan raporun sonuçlarını bu ekibin bire bir takip edeceğine inanıyoruz. Sevgi muhabbet güven dolu huzurlu bir ortam için şiddetten uzak bir dünya için, kadınlarımızın şiddetten korunması için, birlikte yapılması gereken çok iş var” dedi.

ÇALIK: YASAL DÜZENLEMELERDE ÇOK İYİ BİR NOKTADAYIZ

Milletvekili Öznur Çalık ise birçok olumsuzluğa rağmen Gaziantep’te başarılara imza atıldığını söyleyerek, “Komisyon olarak Türkiye’nin en güzel şehirlerinden Gaziantep’teyiz ve en başarılı başkanlarımızdan Fatma Şahin’i ziyaret ettik. Şehir tüm Türkiye’de ve dünyada söz sahibi haline gelmiş. Komisyon olarak çalışmaya başladığımız andan itibaren 4 aylık dönemde bu sürecin artık son merhalesine gelmiş vaziyetteyiz. Ankara ve İstanbul’da ki çalışmalardan sonra şimdi Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı aynı zamanda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Gaziantep’te yapmış olduğu kadının güçlendirilmesi istihdamı, eğitimi, sağlığı ve şiddetle yapılan çalışmaları yerinde görmek istedik. Biz özellikle yasal düzenlemelerde çok iyi bir noktadayız. Anayasamız başta olmak üzere yazılı metinlerimiz, Türk Ceza Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu, İş Kanunu ve 6284 sayılı yasamız dahil olmak üzere çok önemli yasal düzenlemeler yaptık.  Bu konuda İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve tüm koordinasyonu sağlayan Aile Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, medyamız, sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte dünyanın en önemli sorun olarak gördüğümüz kadına yönelik şiddetle mücadeleyi yazılı metinlerimizin dışında uygulanırken aksayan taraflar var mı diye incelemelerde bulunuyoruz” ifade etti.

HER ALANDA KADININ GÜÇLENMESİ İÇİN MÜCADELE EDİLİYOR

Başkan Şahin’in başarısının tesadüfi olmadığını söyleyen Çalık, “Fatma Şahin’in belediye başkanı olarak başarılarının da 20 yıllık tecrübe ile devam ettiğini gördük. Bugün gezmiş olduğumuz yerlerde kadın kooperatifi ile başlayarak kadının istihdama katkıda bulunması, topraktan sofraya kadar, bütün alanlarda kadının adı vardı. Her alanda kadının güçlenmesi için mücadele ediliyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda birçok projeye Türkiye’ye örnek olabilecek projeye imza atmış vaziyette en önemlilerinden bir tanesi Aile Akademisi. Daha önce aile destek merkezlerimiz vardı hem kaymakamlıklarımız hem belediyelerimiz hem aile merkezlerimiz var ve burada aileye yönelik çok ciddi manada sosyo-ekonomik ve psikolojik destekler veriliyor ama bir aile akademisini tüm Türkiye’nin duymasını istiyorum. Burada yaş gruplarına verilen eğitimler çok önemli. Ailenin bir mağduriyeti ve şiddet varsa bununla ilgili koruyucu, önleyici tedbirlerin anlatılması, disiplinize edilmesi adına aile akademisi kurulmuş vaziyette. Bütün paydaşları ile çok güçlü bir yapı olmuş. Bu tam tüm toplumun zihinsel dönüşümünü gerekliliğini gösteren en önemli fotoğraf. Biz ailenin güçlenmesi için çalışma sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SIFIR TOLERANS DİYORUZ

Çalık, Gaziantep’te yürütülen “Haydi Kızlar Yönetime” Projesi’nin öneminin altını çizerek, “Büyükşehir Belediyemizin yönetim kademesinde imar, kültür, çevre, fen işlerinde ve mali işlerde, kadınları yönetici olmuş. Büyükşehir Belediye Başkanımız her bir işi kadın eline teslim etmiş ve onlara güvenmiş, güçlendirmiş ve yönetim modeli ortaya koymuş. Bu yönetim modeli ile birlikte kadınlarımıza anayasanın 10’uncu maddesine istinaden pozitif ayrımcılık sağlanmış. Ben bu vesileyle kendisine çok teşekkür ediyorum. Nitelikte eşitlik varsa kadına pozitif ayrımcılık çok önemli bir ilke. Bunu hayata geçirmiş ve başarıları da tüm dünya tarafından gastronomi şehri olması ile Zeugma şehri olması ile ve buradaki bütün tarihi değerler Büyükşehir Belediye başkanımızı ve tüm ilçe belediye başkanlarımızı canı gönülden kutluyoruz. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans diyoruz. Konuk evlerimizi var ve kadınlarımızın şiddete maruz kaldıkları andan itibaren başvuracakları kolluk kuvvetlerimiz, adli kuvvetlerimiz, konuk evlerimiz, hastanelerimiz, valiliğimiz, kaymakamlığımız dahil olmak üzere hızlı bir şekilde şiddete maruz kalan kadınların başvuracakları mekanizmalar çalışıyor vaziyette. Aynı zamanda özellikle burada göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacı kadınların var. Göçmenlerin kırılgan gruptaki kadınların ve çocukların eğitimine dönük çok önemli çalışmalara imza atılmış. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte göçmen kadınlara yönelik hem eğitimi hem bilinçlendirmeyi hem psikolojik hem de sosyolojik destekleri kooperatifleşmeyi hayata geçirdikleri uluslararası iş birliğini sağladığı bir modeli gördüm” diye aktardı.