Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlanan “Farklı Yönleriyle Akıllı Kentler” konulu Panel, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün katılımıyla gerçekleşti. Panelin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, akıllı kent uygulamalarının önemine dikkat çekerek, şehirde yaşayanların özellikle hizmetlerden yararlanırken olabildiğince kolaylaştıracak mekanizmalar oluşturulması gerektiğini söyledi. Vali Gül, “Şehrin akıllı olması insanların yaşam kalitesini yükseltmesiyle doğru orantıda. Ne yaparsanız yapın teknik olarak karmaşıksa vatandaşın hayatını daha çok zorlaştırıyorsa dünyanın en önemli cihazlarını da getirseniz, milyar dolarlarca yatırım da yapsanız olmaz. Hayatı ilgilendiren her konu birbiriyle entegre olması lazım. Umarım bu panel sonucunda vatandaşa sunulması anlamında önemli bir adım atılmış olur” diye konuştu. 

BELEDİYELER KENDİNİ YENİLEMEK ZORUNDA

Belediyelerin kentlerdeki değişimi karşısında kendilerini yenilemesi gerektiğini söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ ise şunları söyledi: “Şehirler büyüyor ve ihtiyaçlar değişiyor. 30 Yıl önce çöpler toplanamaz denirken, bugün artık akıllı katı atık ve sıfır atığı konuşuyoruz. Ulaşım sorunu trafik derken bugün akıllı ulaşım, takip merkezlerini konuşuyoruz. İhtiyaçlar değişiyor, belediyeler bu gelişmeye oranla kendilerini yenilemek zorundalar. Belediyenin temel amacı doğumdan ölüme kadar insanın hayatını kolaylaştırmak. Teknoloji de bakıldığı zaman insan hayatının standardını yükseltmek adına bir araç. Dolayısıyla bu ikisi bir araya geldiği zaman kenti yönetenler teknolojiyi kullanan akıllı kent vizyonunu ortaya koymak durumundalar.”

YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER GETİRMELİYİZ  

GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut da konuşmasında şunları söyledi:  “Yapılan teorik ve saha çalışmaları ortaya koymaktadır ki günümüz bilgi ve iletişim teknolojileri hayatımızın her alanını etkilemiş pozisyonda. Dünyada değişim ve dönüşüm oluyorsa bu değişim ve dönüşümü kendi kültürel kodlarımızı da yükleyerek onu etkin bir şekilde hayatımıza yansıtma noktasında hepimizin kafa yorması gerekiyor. Önemli olan bu değişim ve dönüşümün kendimize yansıtmamızdır. Yaşadığımız yüzyıl değişim ve dönüşümlerin yaşandığı en hızlı bir yüzyıldır. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında her kentin kendine özgü sorunları olsa da bu sorunların giderek gündemde ortak sorunlara dönüştüğü ve bazen de benzerlikler gösterdiği aşikâr. Özellikle bilgi ve teknolojilerindeki gelişimler, dijital yönetimler, akıllı uygulamalar giderek kalabalıklaşan ve farklı sorunlarla karşı karşıya kalan bizim kentlerimiz için yenilikçi çözümler getirebilmeyi zorunlu hale getirmektedir. Bu bağlamda üretilen yenilikçi fikir ve uygulamalar yeni bir kent yönetimini de beraberinde getirmektedir.” 

ŞEHİR BÜYÜDÜKÇE İHTİYAÇLARI ARTIYOR

McKinsey Şirketi Kurucu Ortağı Selim Ünal ise Gaziantep ile birçok bağlantısı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Belediye alt yapı üzerindeki etkilerini Gaziantep için değerlendirdik, sanayi dönüşümü ile ilgili çalıştık. Gaziantep için çalışıyor olmak bizi çok mutlu ediyor. Gaziantep bir sanayi şehri; büyüyen, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde bölgede lider bir şehir. Gaziantep, turizm alanında da gelişirken aynı zamanda gastronomi kentidir. Şehir büyüdükçe şehrin ihtiyaçları artıyor. Akıllı şehir uygulamaları gerçekten daha fazla ihtiyaç duyulur hale geldi. Gaziantep’in akıllı şehir yolculuğu yurt dışındaki kuruluşlarca da desteklenmeye başladı” dedi.

Panele; Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut, McKinsey Şirketi Kurucu Ortağı Selim Ünal ve çok sayıda akademisyen katıldı. Açılış konuşmaları sonrasında Prof. Dr. Yakup Bulut moderatörlüğünde “Akıllı Kentlerde Yenilikçi Uygulama ve Politikaları” temalı oturuma geçildi.