Gaziantep’te görevli İngilizce öğretmeni 45 yaşındaki Enis Tataroğlu, bildiği onlarca dile yenilerini eklemek için çalışıyor.
Şahinbey ilçesindeki Şehit Ferhat Gözen İlkokulu’nda görevli Tataroğlu, AA muhabirine, küçük yaşlarda tatile gittiği Ayvalık’ta turistlerle iletişim kurduktan sonra dilleri öğrenmek için çaba gösterdiğini söyledi.
Gurbetçilerden hikaye kitapları alarak küçük yaşlarda Almanca öğrendiğini ifade eden Tataroğlu, “Sonra okulda İngilizceye başladım, çok sevdiğim İngilizceyi kolay öğrendim. Bunun ardından TRT 4’de Fransızca eğitim programı vardı. Türkçe bilen Fransız sunucu vardı ve güzel anlatıyordu. Kitap alarak Fransızca alıştırma yaptım. Diğer dillere de çeşitli sebeplerle devam ederek amatör şekilde öğrenmeye çalıştım.” dedi.
Tataroğlu, 10 yaşında başladığı dil öğrenmeyi 35 yıl sürdürerek ölü dillerinde bulunduğu 44 dili günlük konuşmalarda rahatlıkla konuştuğunu ve yazdığını anlattı.
Katalanca, Lazca ve Megrelce gibi ölü dilleri bildiğini ve konuştuğunu anlatan Tataroğlu, şunları kaydetti:
“Almanca, Fransızca, İngilizce, Hollandaca, İsveçce, İspanyolca, Ermenice, Yunanca gibi dillerde seviyem çok iyidir. Bazı dillerde sanatsal ve akademik çalışmalar yaptım. Bir insanın her söylediğini sözlükten belli kısıtlı yardımları alarak anlayarak konuşabiliyorum. Zaman zaman unutma olabiliyor, gölgede kalabiliyor ve toplamak gerekiyor. Her zaman hepsini kullanma olanağım olmuyor. Önemli olan öğrendiğiniz dilde düşünmektir. İnsan bir dili 2-3 ayda öğrenebiliyor. Tarihteki bazı olaylar bir dilin kısa sürede öğrenebilmesini gösteriyor. Çince ve Japonca dillerim de iyidir. Ama 44 dilde her şeyi konuşabilirim.”
Tataroğlu, Almanca, Yunanca ve Fransızcadan kitap çevirilerine katkı sağladığını ve çeşitli dillerde sanatsal çalışmalara destek verdiğini de sözlerine ekledi.