Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te sıcak hava etkili oluyor. Termometrelerin zaman zaman 40 derecenin üzerinde gösterdiği Gaziantep’te, sıcak hava bunaltıyor. Yazın en sıcak ve bunaltıcı günleri olarak nitelendirilen eyyam-ı bahur sıcaklıklarının da etkili olduğu kentte sıcak hava nedeniyle kentin işlek caddelerinde yoğunluk azaldı. Dışarı çıkan vatandaşlar ise park, bahçe ve gölgelik alanlarda zaman geçirdiği görüldü. Sıcaktan bunalan vatandaşlar, serinlemek için Gaziantep savunması sırasında yiyecek ve cephane saklandığı belirtilen Tarihi Yeni Han’daki yaklaşık 500 yıllık Kaleoğlu Mağarası tercih ediyor. 

Kente gelen yerli ve yabancı turistler doğal serinliği nedeniyle mağaradaki kafeye geliyor.  Tarihi Kaleoğlu Mağarası’nın işletmecisi Mehmet Kaleoğlu, AA muhabirine, mağaranın 500 yıllık olduğunu söyledi.

Soğuk zamanlarda mağaranın sıcak, sıcak zamanlarda ise mağaranın soğuk olduğunu aktaran Kaleoğlu, “Dışarı 45 derece olduğunda 15 sıcaklık oluyor içeride. Turistler gelip çay ve kahve içiyorlar. Biz de burada tarihi kültürümüzü yaşatıyoruz. İnsanlar buraya gelmekten mutlu oluyor. Bu yıl havalara sıcak gittiği için talep daha fazla.” dedi.

– Şanlıurfa

Kentteki sıcak hava hayatı olumsuz etkilemeye de devam ediyor. Şehir merkezinde insan ve araç trafiğinin az olduğu görülüyor. Termometrelerin 45 derece ölçüldüğü kentte bazı vatandaşlar Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki yeşil alanlardaki gölgeliklerde vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bazı çocukların ise Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki Hasan Paşa Cami Havlusu’ndaki su kanalına girerek serinlemeye çalıştığı, bazılarının da su ile serinlemeye çalıştığı görüldü. Bu arada Şanlıurfa Valiliği de 14 Ağustos’a kadar sürecek ve yaklaşık 10 derece artış beklenen sıcak hava dalgasına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

– Malatya

Malatya’da 40 dereceyi bulan sıcak hava nedeniyle vatandaşlar mesire alanlarında serinlemeye çalıştı. Battalgazi ilçesindeki Orduzu Pınarbaşı Turgut Özal Tabiat Parkı’na gelen bazı vatandaşlar, gölgelik alanlardaki kameriyelerde vakit geçirdi. Sıcaktan bunalanlar bazı vatandaşlar ise gölette deniz bisikleti sürerek serinlemeye çalıştı.

– Kilis

Kilis’te de bunaltıcı sıcaklar etkisini sürdürüyor. Sıcaklığın 38 dereceye ulaştığı kentte, vatandaşlar gölgelik alanlarda ve parklarda serinlemeye çalışıyor. Sıcak havadan bunalan bazıları ise havuzlarda serinliyor.

Sıcaklıktan en çok etkilenen ekmek ve pide fırınlarında çalışanlar ise dışarıdaki bunaltıcı sıcaklığın yanı sıra ocaktaki kızgın ateşin sıcağı altında mesailerini sürdürüyor. Bir vatandaşın da sokak kedisine kapta su verdiği görüldü. Sıcak hava, kentte klima satışlarını da etkiledi. Beyaz eşya satıcısı Bülent Çemberoğlu, AA muhabirine, havaların aşırı sıcak olması nedeniyle klima satışlarının yaklaşık yüzde 30 arttığını söyledi.

Çemberoğlu, satışların daha da artacağını ön gördüklerini ifade etti. Klima satıcısı Mustafa Hüviyetli de klima ve vantilatör satışlarının artığını belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden dün yapılan açıklamada bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde hava sıcaklıklarının artarak mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceği uyarısında bulunulmuştu.