Duygu Delen’in (17) balkondan düşüp öldüğü olaya ilişkin tutuklu yargılanırken geçen hafta ‘ev hapsi’ şartıyla tahliye edilen erkek arkadaşı Mehmet Kaplan (21), başsavcılığın itirazının ardından yeniden gözaltına alındı. Kaplan’ın emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği ve mahkeme kararının yüzüne okunmasının ardından cezaevine teslim edileceği belirtildi. Batıkent Mahallesi’nde, geçen yıl 13 Ağustos’ta meydana gelen olayda Duygu Delen, 5 katlı apartmanın 4’üncü katındaki erkek arkadaşı Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan düşüp yaşamını yitirdi. Mehmet Kaplan, tartıştığı kız arkadaşının intihar ettiğini ileri sürdü. Duygu Delen’in cinayete kurban gittiği iddiası üzerine gözaltına alınan Mehmet Kaplan, ‘kasten öldürme’, ‘cinsel istismar’, ‘yağma’ ve ‘hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı ve hakkında, ‘ağırlaştırılmış müebbet’ ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 10 aydır tutuklu bulunan Mehmet Kaplan, devam eden davanın 16 Haziran’da görülen 4’üncü duruşmasında, mahkeme heyeti tarafından ‘ev hapsi’ şartıyla tahliye edildi.

BAŞSAVCILIĞIN İTİRAZI KABUL EDİLDİ

Kamuoyunda tepkiye yol açan tahliye kararına; aynı gün Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen pazartesi günü ise Duygu Delen’in ailesi itirazda bulundu. İtirazları değerlendiren üst mahkeme olan 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, dün akşam saatlerinde mevcut delil durumu ve sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak, Mehmet Kaplan’ın tekrar tutuklanmasına yönelik karar verdi.

YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

Kararın tebliğ edilmesinin ardından harekete geçen İnfaz Büro Amirliği ekipleri, Mehmet Kaplan’ı ‘ev hapsi’ için bildirdiği adreste yeniden gözaltına aldı. Geceyi emniyette geçiren Kaplan’ın bugün adliyeye sevk edileceği ve mahkemenin verdiği ‘yakalama, tutuklama’ kararının yüzüne okunmasının ardından cezaevine teslim edileceği belirtildi.

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Gaziantep’te, Duygu Delen’in balkondan düşüp, öldüğü olaya ilişkin tutuklu yargılanırken, ev hapsi şartıyla tahliye edilen erkek arkadaşı Mehmet Kaplan, başsavcılığın itirazıyla yeniden gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği adliyede çıkarıldığı 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce karar yüzüne okundu. Mehmet Kaplan, tekrar tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

TUTUKLAMA KARARI AİLEYİ MUTLU ETTİ

Duygu Delen’in ailesinin avukatı Ömer Faruk Akan, itiraz sonucu Mehmet Kaplan’ın yeniden tutuklanmasının aileyi umutlandırdığını söyledi. Avukat Ömer Faruk Akan, “10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdikten sonra Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ve biz bu karara itiraz ettik. Dosya usulü itibariyle 11”nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Burada yaklaşık 2 gün ciddi inceleme yapıldıktan sonra mahkeme bizim de itiraz ettiğimiz hususları gerekçe göstererek tutuklama kararı verdi ve tahliye kararını kaldırdı. Bizce yerinde bir karar. Süreç bundan sonra yargılama şeklinde devam edecektir. Bundan sonra Adli Tıp Kurumunun bizim işaret ettiğimiz şekilde ve iddialarımızı doğrular şekilde bir rapor tanzim edeceğini düşünüyoruz. Bununla beraber mahkemenin bir mahkumiyet kararı vereceğini düşünüyoruz” dedi. Adli Tıp Kurumu raporunun gelmesinin beklendiğini hatırlatan Akan, ”Aile bu tutuklama kararına mutlu oldu. Tahliye kararından sonra biraz yıpranmışlardı. Umutsuzluğa da kapılmışlardı ancak böyle bir karar verilince hem annesi hem babası çok sevindiler. Tüm aile fertleri umutlandı, biz de sanığın ceza alacağına bir kez daha inandık. Kısa süre içerisinde iki duruşmaya kadar karar çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

MEHMET KAPLAN: SUÇSUZUM

Duygu Delen’in öldüğü dava kapsamında ev hapsi kararına yapılan itirazla yeniden tutuklanan Mehmet Kaplan, avukatı Enes Akbulut aracılığıyla açıklama yaptı. Dava dosyası incelendiğinde gerçeklerin kendisinin suçsuz olduğunu gösterdiğini öne süren Kaplan, “Gerçek eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Ben suçsuzum. Suçsuz olduğum gerçeği asla değişmeyecektir” dedi. Duygu Delen ile ayrıldıklarını ve olay öncesi kendisine buluşmak için gelen mesaja olumlu cevap verdiğini öne süren Kaplan, “Birlikte bizim eve geldik. Evde oturduk birlikte sohbet edip zaman geçirdik. O esnada eski bir kız arkadaşım benim telefonuma mesaj gönderdi. Mesajı görünce Duygu, açıp bakmaya çalıştı, ben de telefonu ona verdim. Ben de aynı şekilde onun telefonuna bakmak istedim. İlk başta şifreyi vermek istemedi. Ondan sonra da telefonun şifresini verdi. Ben de içerisinde hoşuma gitmeyen şeyler gördüğüm için sinirlenip cama yumruk attım. Olay böyle başladı” dedi. Cama yumruk attığı için elinden kan aktığını anlatan Kaplan, Duygu’nun elinin kanamasından dolayı kendisini hastaneye götürmek istediğini belirterek, “O sıra telefona bakıyordum. Benim üzerime gelince refleksle tokat attım. Sonra banyoya elimi yıkamak için girdim, çıktığımda ortalıkta kimse yoktu. Olay oda, banyo ve balkonda meydana geldi. Hepsi iç içe bir odanın içerisinde bulunuyor. Sesi duyduktan sonra arkamı döndüğümde balkon kapısı açıktı. Normalde o balkonu hiç açmayız. Banyoda bir şey düşmüştür, diye düşünerek banyoya baktım. Sonra balkondan bakınca Duygu’yu gördüm. 3-5 saniye duraksadım sonra aşağı indim” dedi. Duygu’nun yere düştükten sonra gözlerinin açık olduğunu ve nefes aldığını söyleyen Kaplan, gelen ambulansa binmek istemesine izin verilmediğini anlatarak, “Polisler geldi. Beni elim için hastaneye pansuman yaptırmaya götürdüler. Ondan sonraki süreçten hiçbir şekilde haberim olmadı. Ben Duygu’nun vefat ettiğini de bilmiyordum. Ertesi gün savcının karşısına çıktığımda öğrenebildim” diye konuştu.

‘DUYGU İÇİN ADALETİ BEN DE  İSTİYORUM’

Bütün gerçeklerin dava dosyasında yer aldığını dile getiren Kaplan, “Ben sevdiğim kızın mezarına gidemeden 10 ay cezaevinde yattım. Bunun 4,5 ayını tek başıma kaldım. Derdimi bir kendime anlattım. Çoğu kişi gerçeği bilmiyor. Herkes gerçeği bilmeden yorum yapıyor. Olayın aslı ile anlatılanlar çok farklı. Olaylarla ilgili gerçekleri öğrenmek isteyen herkes lütfen dosyamı tam olarak inceleyip öyle karar versin. Bütün hukukçuları dosyamı bütün detaylarıyla incelemeye davet ediyorum. Dosyamı incelemeden beni yargılamak yanlış olur. Biz Duygu’yla evlenecektik. İntiharı Duygu’ya yakıştıramıyorum. Ben her zaman adalete güvendim, adaletinin gerçekleri ortaya çıkaracağına inandım. Duygu için adaleti ben de istiyorum. Her duruşmada da bunu söyledim. Tek gerçek doğruluktur. Gerçek eninde sonunda ortaya çıkacaktır” diye konuştu. DHA