Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Esnafımızı Devlet Destekleri ile Buluşturma, Tanıtım ve İstişare Toplantısı”, gıda sektörü üyeleriyle destek veren devlet kurumları temsilcileri bir araya getirdi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve İl Milli Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar, programlar ve uygulamalar hakkında sektör temsilcilerine bilgiler verildi, yeni projeler hakkında teknik mevzuat anlatıldı. Toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen “Mesleki Eğitim Yoluyla Çıraklığı Destekleme ve Yaygınlaştırma Projesi” ön plana çıktı. 

BÜYÜKŞEHİR’İN İSTİHDAMA YÖNELİK PROJELERİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE AKTARILDI

İstihdam projeleriyle ön plana çıkan Büyükşehir Belediyesi, uygulamalarından olan İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanlığı’na bağlı İş ve Kariyer Merkezi’nin işleyişi ve kapsamı hakkında toplantıda sunum yapıldı. Merkezin, amaçları, faaliyetleri, ortaklıkları, hedefleri ve kurulduğu günden bu yana icraatları sayısal verilerle sektör temsilcileriyle paylaşıldı. Ayrıca toplantıda Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) Akademisi’nde verilen eğitimler ve sertifikasyona dair bilgiler de sunuldu.

BÜYÜKŞEHİR, 300 STAJYER ALACAK

Toplantının sonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerinin Meslek Beceri Kazanmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı. Protokolle Büyükşehir Belediyesi 29 farklı branşta 20 daire başkanlığında yetiştirmek üzere 300 çırağı stajyer olarak alacak. Türkiye’de bir ilk olacak uygulamayla kalfa ve usta olma serüveninde başarılı olan gençlere kurumda iş imkanı sağlanacak.

ŞAHİN: VERİLEN DESTEKLER KONUSUNDA ESNAFI BİLGİLENDİRMEYİ AMAÇLADIK

Toplantıda yaptığı açıklamada Gaziantep Valisi Davut Gül’e verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi: “Bizim bu toplantıyı yapma sebebimiz, yeni seçilen oda başkanlarına ziyarete gittiğimizde devletin verdiği destekler konusunda tam bilgi sahibi olunmadığını görmemizdir. Bu destekleri tabana yaymak için böyle bir çalışma ihtiyacını hissettik. Hizmet sektöründe temel sorun, sahaya inip esnaflarımız ve ustalarımızla bir araya geldiğimizde çırak ve kalifiye eleman eksikliğinden şikayet etmeleriydi. Bir taraftan da iş arayan birçok genç var. Biz bu ihtiyacı gördüğümüzde hızlı bir şekilde bir araya gelelim dedik. İş taleplerinin arttığını gördüğümüzde İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanlığı ile ilk kendi içimizde bir çalışma başlatarak yüksek verimliliği hedefledik. Ayrıca İş ve Kariyer Merkezi’ni açarak bize gelen talepleri uygun alanlara yönlendirdik. Bugün esnafımızla destek veren devlet kurumlarını bir araya getirerek de verilen destekler konusunda esnafı bilgilendirmeyi amaçladık. Sizleri bilgilendirecek uygulamaları hızlıca sizlerle buluşturalım istedik.”

SAHADA Kİ SORUNLARI ÇÖZECEK ÇÖZÜMLEMELER ÜRETECEĞİZ

Gazi şehrin nüfusunun yüzde 60’ının genç olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, şunları kaydetti: “Gençlerimizi doğru şekilde yönlendirip motive etmezsek, spor ve okumada imkanlar vermezsek çocuklarımızı kaybederiz. Koruyucu önleyici tedbir olarak da uygulanan programlar ve destekleri tabana yaymak gerekiyor. Bu şehirde imkanlar var. Sanayimiz büyüyecek bize yetişmiş insan lazım hem de kültürel turizmimiz artacak. Bu şehrin kültürel turizm ve gastronomi altyapısı çok ilerleyecek. Şehri buna hazırlamamız, gelenlerin memnun olarak ayrılması lazım. Bu istihdam, ihracat, ekonomi demek. Herkesin pastanın büyümesiyle zenginleşmesi demek. Sahada ki sorunları çözecek çözümlemeler üreteceğiz. İnsana yatırım çok önemli. Çocukları doğru bir şekilde ahilik kültürüne göre yetiştirelim. Devletin imkanlarıyla buluşturalım. Kapadokya örneği var. Doğru uygulama ile gençler işsiz kalmamış, herkes kazanmış. Kapadokya’daki modeli buraya uyguladığımızda inanıyorum ki 50 milyon insan şehrimizi ziyaret edebilir. Her türlü imkanımız var. Bunu birlikte başaracağız.”

VALİ GÜL: HANGİ PROJEYİ UYGULAMAK İSTERSENİZ BİZ SİZLERLE HER ZAMAN BİRLİKTEYİZ

Gaziantep Valisi Davut Gül ise programlardan herkesin yararlanabileceğini aktararak, “Hangi projeyi uygulamak isterseniz biz sizlerle her zaman birlikteyiz. Mesleki Eğitim Merkezlerinden 16 bin 500 kişinin yararlanması sizlere çok büyük destek verildiğinin göstergesi. Tabii bu sayının 50 bin olması lazım. Bu uygulama sizlere hiçbir yük, sorumluluk getirmiyor. Bu sistemi yine beraber geliştirebiliriz” dedi.

YILDIRIM: İSTİŞARE VE BİRLİKTELİK İLE HIZLI KARARLAR ALARAK ÇÖZÜM SÜRECİNİ HIZLANDIRAN TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR ŞEHİR YOK

Toplantıda anlatılan konularda esnafın birçok yararlanacak başlığın olduğunun altını çizen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Başkanımız, biz ve valimiz sürekli sahadayız. Sahanın sürekli nabzını tutuyoruz. Pandemi sürecinde gastronomi sektörü çok ağır bir darbe aldı. Ama bu darbenin en aza indirgenmesi belediye başkanımızın ve valimizin sayesinde, verdikleri destekler ve alınan hızlı kararlarla oldu. Bursa’yı hafta içi ziyaret ettim ve şunu söyleyebilirim ki ‘Başka Gaziantep yok’. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Valimize teşekkür ederim. Buradaki istişare ve birliktelik ile hızlı kararlar alarak çözüm sürecini hızlandıran Türkiye’de başka bir şehir de yok. Pandemi sürecini hafif atlattıysak buradaki istişare sürecinden kaynaklı” ifadelerini kullandı. İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ise Mesleki Eğitim Merkezleri konusunda bilgi verdi, son sayıları iletti. Oda başkanları da toplantı için emeği geçenlere teşekkür ederek istişarelerden iyi bir sonuç çıkacağını söylediler. Tanıtım ve istişare toplantısına KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, İŞKUR İl Müdürü Sıraç Ekin, İl Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda Başkanı Abdülkadir Katmerci, İl Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı, ilgili kurum yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.