Gaziantep Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Oda başkanları, STK temsilcileri, Gaziantep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladılar. S. 4-5’DE 

“GAZİ ŞEHRİN HİKAYESİ; SİLAHLARI OLMASA BİLE KALPLERİNDEKİ İMAN GÜCÜ VE YUMRUKLARIYLA YAZDIKLARI KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜDÜR”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 8 Şubat Ayıntap’a Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazi”lik unvanı verilişinin 101’inci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Şahin mesajında, “Bugün, ecdatlarımızın inanç, cesaret, azim ve kahramanlığıyla tarihteki en şanlı destanlardan birinin yazarak ‘Gazi’lik unvanını hak ettiği gündür. Gaziantep savunması, yokluk ve açlıkla mücadele ederken bile düşmana geçit vermeyen, teslim olmayan Antep halkının vatan, millet aşkıyla, boyunduruk altına girmeyi reddeden kararlılığıyla, silahları olmasa bile kalplerindeki iman gücü ve yumruklarıyla yazdıkları kahramanlık öyküsüdür”. Toprakları ecdadının mübarek kanlarıyla sulanmış Anadolu’nun kadim bir beldesi olan Gaziantep, yeryüzünde “Gazi” unvanını almış ilk ve tek şehirdir” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: “Kahramanlık destanı ile Antep, 8 Şubat 1921 tarihinde, Kurtuluş Savaşı henüz devam ederken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkardığı 93 numaralı kanunla, “Gazilik” unvanını aldı ve bir şehrin adını değiştiren direniş, tarihin tozlu sayfalarına altın harflerle yazıldı. Şanlı tarihinde bir asrı ardında bırakmış kadim şehrimizin üstüne edilmiş her güzel kelam elbette ki her kelimesini hak etmiş bu şehir halkının göğsünü kabartmaktadır. Ama öyle sözler vardır ki izleri derindir. Bunların en unutulmazlarından biri Gazi Mustafa Kemal’in ‘Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Antep’i değil tüm Türkiye’yi kurtardılar’ sözüdür. Bu tarihimizin, kahramanlığımızın öneminden bahsederken gazi kentimizin de ne kadar başka bir yere sahip olduğunu açıkça göstermektedir. ‘Gazi’ unvanını; vatan toprağının tek bir karışını düşman askerlere bırakmayarak, amansız mücadele vererek, 11 ay bağımsızlık ve hürriyet için mücadele ederek, şehadet şerbetini içmiş aziz şehitlerinin emanetini bugüne taşıyarak, her türlü engele rağmen kendi kendini savunarak kazanmış bir şehiriz. Antep halkı olarak, bu kadim topraklar için, hangi zorlukla karşılaşırsak karşılaşalım, boyun eğmeyeceğimizi ve hürriyetimizden vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya geçmişte ispat ettiğimiz gibi bugün de aynı kararlılık ve azimle yolumuza devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden sonra, bu onura erişen tek şehir olmamızı sağlayan atalarımızla, dedelerimizle, kahramanlarımızla bir Gaziantep çocuğu olarak büyük gurur duyuyorum. Antep’ten Gaziantep’e yolculuğumuzun nihayetinde, şehrimize ‘Gazilik’ unvanı verilişinin 101’ inci yıldönümünde; ‘Ben Gaziantepliyim’ deme onurunu bizlere yaşatan aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi, Antep’in tüm gücüyle direnen fedakar ve cefakar halkını bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyor, sizleri içten duygularımla selamlıyorum.” 

GAZİANTEP’E GAZİLİK UNVANI VERİLİŞİNİN 101. YILDÖNÜMÜ BASIN MESAJI

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, Gaziantep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101. yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Gaziantep’in “Gazi” unvanıyla onurlandırılan ilk ve tek şehir olduğunu ifade eden Dr. Bakbak, “Tam 101 yıl önce, mensubu olmaktan gurur duyduğum Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve gözyaşları eşliğinde, ayakta alkışlanarak kabul edilen ‘Ayıntab kasabasının nâmının GAZİ Ayıntab’a tahviline…’ teklifi, Gaziantep’in dünya tarihine geçen eşsiz vatan savunmasının tescilidir. Antebimizin GAZİ’liği, Şehit Kamil’den Şahinbey’e, Karayılan’dan Kuvâ-yi Milliye neferlerine, binlerce kadınımızın, erkeğimizin, gencimizin ve yaşlımızın mübarek kanları pahasına elde edilmiş, yüce Türk Milleti’nin ve Büyük Millet Meclisimizin aziz şahıslarında bu günlere miras kalmıştır. Antepliler olarak mirasların en kıymetlisi olarak bildiğimiz, analarımızdan ninni, babalarımızdan öykü olarak dinlediğimiz bu kutlu mazi, bizden sonraki kuşaklara aktaracağımız bir şeref madalyasıdır.” diye konuştu. Dönemin yerli yahut yabancı tüm kaynaklarında, Antep Savunması’ndan büyük bir hayranlık ve övgüyle bahsedildiğini ifade eden Dr. Derya Bakbak, “23 Ekim 1920 tarihli Hakimiyet-i Millîye Gazetesi’nde çıkan şu satırlar, Antebin GAZİ olma yolunda nasıl şanlı bir direniş gösterdiğini, vatan namustur anlayışıyla en önde koştuğunu çok çarpıcı biçimde ifade eder: ‘Babalar düşerse çocuklar kalkıyor, erkekler ölürse kadınlar ayaklanıyor, oğullar durursa, kızlar yürüyor silah elde ve gözler ufukta Antep daima ayakta yılmamaya azmeden tufan öncesi bir kahraman gibi o daima ayakta!’ İşte bizler, o kadınların, o çocukların, o erkeklerin torunları olarak Gazi şehrimiz ve hemşerilerimiz için aynı ruhla çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, üretimin, ihracatın, bilişimin yükselen yıldızı Gaziantep için gecemizi gündüzümüze katmayı sürdürüyor, 2023 ve 2053 hedeflerimize, Ayıntab Müdafaası ruhuyla, GAZİ unvanımızın yüklediği şerefli sorumlulukla yürüyoruz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Antebin GAZİ olması için vatan toprağına düşen 6317 şehidimizi ve gelmiş geçmiş tüm şühedamızı rahmetle, saygıyla anıyor, Antebimize GAZİ’lik unvanı verilişinin 101. yıldönümünü heyecanla, coşkuyla kutluyorum.” diyerek mesajını tamamladı.

GAZİLİK GÜNÜNÜ KUTLUYORUM

Antep, Gazilik unvanına layık bir şekilde dün olduğu gibi bugün de vazifesini yerine getirmektedir. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet ERDOĞAN ANTEP’e “GAZİLİK” ÜNVANI VERİLİŞİNİN YIL DÖNÜMÜNÜ nedeniyle yayınladığı mesajda; Milletvekili Erdoğan; Bu Şehir, yokluklar içerisinde adeta doğanın kanunlarına meydan okurcasına 11 ay boyunca, 6317 şehit ve sayısız kahramanla istiklal ve istikbal için mücadele etti. Verilen bu mücadele ancak yürekleri ve vatan sevgileri memleket kadar büyük olan bir toplumun başaracağı bir mücadeleydi. Antep Savunmasının dünya tarihine altın harflerle yazıldığını azim, kararlılık ve mücadeleden geri durmayan Gazianteplilerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen  “Gazilik” unvanına layık olmak ve atalarının emeğine sahip çıkmak için o günden bugüne değin durmadan yorulmadan çalıştıklarını kaydetti. Bir asır önce Antepliler vatan savunmasında canlarını çekinmeden feda etti. Bugün onların torunları üretim ve ihracatta tarih yazıyor.  ihracat rekorları, eğitim alanında, seferberlik ruhuyla hareket eden ve pandemi döneminde yaraların sarılması adına verilen mücadele bizlere tek bir şey göstermektedir : Antep, Gazilik unvanına layık bir şekilde dün olduğu gibi bugün de vazifesini yerine getirmektedir. Bizler de bu ülkenin bağımsızlığı için milli beraberliğimize, milli tarihimize, milli kültürümüze ve milli servetimize sahip çıkarak gelecek nesillerimize daha büyük Türk devleti bırakmalıyız. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet duygusuyla anıyor; geçmişi ile onurlanan üretkenliği ve çalışkanlığıyla daima ileriyi hedefleyen, bütün hemşerilerimin Gazilik gününü kutluyorum dedi.

TAŞDOĞAN’DAN GAZİLİK ÜNVANI MESAJI 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, Antep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101’inci yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. MHP Milletvekili Taşdoğan mesajında, Antep halkının her türlü yokluğa rağmen düşmana eğilmediğini ve dünyaya örnek bir mücadele sergilediğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1921 yılında Antep’e ‘Gazi’ unvanı verdiğini hatırlatan Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, kentin kurtuluşu için adeta destan yazan bu halkın ‘Gazi’ unvanıyla taçlandırıldığını vurguladı. MHP Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, ” Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi imkânlarıyla mücadele eden ve düşmana geçit vermeyen Antep’e, 8 Şubat 1921’de Gazilik unvanı verdi. Antep Savunması’nda Fransızlara karşı muhteşem bir savunmadan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 147. toplantısında Antep’e ‘Gazilik’ ünvanı verilmiştir. İşte meclise gazilik ünvanı verilmesinin teklifini ise Fevzi Çakmak vermiştir. Böylelikle 147. oturumda oy birliğiyle beraber Antep, ‘Gazi’ sıfatını alarak tarihe geçmiştir. Bu sebeple 8 Şubat, şehrimizin şanlı mücadelesini taçlandıran Gazi unvanına sahip olmamızı sağlayan önemli bir gündür. Bugün, Şehitlik mertebesine ulaşmanın en büyük paye olduğu bilinciyle ‘Vurun gardaşlarım, namus günüdür’ nidalarıyla şehit düşen Şahinbey’in, Karayılan, Şehitkâmil ve binlercesi toprak altında yatan adsız kahramanların yalnız Antep’i değil, tüm Anadolu’yu kurtardıkları günün yıl dönümüdür. Anadolu’nun birçok köşesinde olduğu gibi her zerresinde ecdadının mübarek kanı, her bucağında şehitlerinin na’şı olan, adına ağıtlar yakılan Gaziantep, tarihte ve yeryüzünde ‘Gazi’ unvanını almış ilk ve tek şehirdir. Mücadeleden geri durmayan, zorluklara direnen Gaziantep, dün olduğu gibi bugün de Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor. Zira devletin nirengi noktası, şehitleri ve şehitlikleridir.  Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Antep’i, Gaziantep yapan tüm kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve rahmetle anarken, Antep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101’inci yıl dönümünü de kutlarım” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN FADILOĞLU, GAZİANTEP’E ’GAZİ’ UNVANININ VERİLİŞİNİ KUTLADI

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep’e ‘Gazi’ unvanının verilişinin 101. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep’e ‘Gazi’ unvanının verilişinin 101. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Tarihi, vatan uğrunda döktükleri kanlarla yazan tüm şehitlerimizi; minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı bir ömür, vefat edenlere de Allah’tan rahmet diliyorum” ifadesine yer verdi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep’e ‘Gazi’ unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Başkan Fadıloğlu, mesajında şu ifadeleri kullandı: “1903 doğumlu olan Kamil, 21 Ocak 1920’de annesi Hadice Hanım’a tasallut eden Fransız askerlerine karşı yiğitçe tek başına mücadele ederken şehit edilmiştir. Mehmet Kamil’in şehadeti ile başlayan Gaziantep Savunması, 11 ay sürmüştür. Kahraman Antep halkı, türlü zorluklara rağmen akıllarından bağımsızlığı, yüreklerinden vatan sevgisini bir an olsun çıkarmamıştır. Ecdadımız, haksız işgale ve zorbalıklara rağmen Türk milletinin elde edeceği zaferden zerre şüphe etmemiştir. Ecdadımızın bize bıraktığı kutsal toprakları, vatan sevgisi ile geleceğe taşımalı; şanlı bayrağımızı göklerde ilelebet dalgalandırmalıyız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, işgalde düşmana geçit vermeyen Antep’e, 8 Şubat 1921 tarihinde ‘Gazi’ unvanı verdi. Böylece şehir, Gaziantep adıyla anılmaya başlandı. Fransızlar, Ankara Antlaşması’nın ardından 25 Aralık 1921’de şehri boşalttı ve Gaziantep 2 yıl süren işgalden kurtulmuş oldu. Dirençli ve onurlu duruş, destansı bir mücadele ile taçlandı. Gazi şehrimizin Gazi adaşı Mustafa Kemal Atatürk, Antep’in destansı mücadelesine ilişkin, “Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler. Bu tek Türk şehri, hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile kendini kurtardı ve Gazi unvanına bihakkın liyakat kesbetti. Tarihi, vatan uğrunda döktükleri kanlarla yazan tüm şehitlerimizi; minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı bir ömür, vefat edenlere de Allah’tan rahmet diliyorum.”

BAŞKAN TAHMAZOĞLU, GAZİLİK ÜNVANININ VERİLİŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Kurtuluş yıllarında 11 ay süreyle verdikleri çetin mücadele ve dünyada eşi benzeri olmayan tarihe mal olmuş örnek savunmayla, şehrimizin ‘Gazilik unvanı ile taçlandırılmasının yıl dönümünü kutlamanın büyük onur ve coşkusu içerisindeyiz” dedi. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu Gazianteplilerin kahramanca verdiği mücadelenin dünyaya örnek gösterildiğine dikkati çekerek, “1. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk olarak 17 Aralık 1918’de İngilizlerin yaklaşık bir yıl süren işgalin ardından Fransızlar ile yaptıkları anlaşma gereği Antep’i Fransızlara terk etmişlerdir. 5 Kasım 1919’da gerek Fransızların, gerekse onlarla hareket eden Ermenilerin baskı ve zulümleri, Anteplilerin direnişine yol açmıştı. Antepliler işgal kuvvetlerinin üstün silah gücüne ve her türlü imkânsızlığa rağmen, hiçbir yerden yardım ve destek almadan büyük bir kararlılık, irade ve dayanma gücüyle sergiledikleri tarihe mal olmuş örnek savunmayla, Şahinbeylerin, Şehitkâmillerin Karayılanların ve daha nice adsız kahramanların öncülüğünde mücadele ederek, 6.317 şehit verme pahasına Antep’i düşman işgalinden kurtarmışlardı. Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi, kendi gücüyle işgale 11 ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep’i, 8 Şubat 1921 tarihli ve 93 sayılı kanunla ‘Gazilik ünvanı ile taçlandırmıştır. Böylece şehir, Gaziantep adıyla anılmaya başlanmıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te, Gazianteplilerin bu kahramanlıklarını; ‘Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık timsali olarak alabilirler.’ sözüyle veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bizler de bu ülkenin bağımsızlığı için milli beraberliğimize, tarihimize ve milli servetimize sahip çıkarak torunlarımıza bu büyük Türk devletini bağımsız olarak devredebilmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle bu onurlu günün coşku içerisinde kutlanmasını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.

GAZİANTEP’E GAZİLİK UNVANI VERİLİŞİNİN 101. YIL DÖNÜMÜ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’e “Gazi” unvanı verilişinin 101. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Dünyanın ‘Gazi’ unvanına sahip ilk ve tek şehri olan Gaziantep’i kanı ve canı pahasına savunan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı. Gaziantep’in hiçbir yerden yardım almadan verdiği destansı mücadele ile dünya tarihinde müstesna bir yere sahip olduğunu belirten Ünverdi, açıklamasında şunları kaydetti: “Antepliler, Kuva-i Milliye ruhuyla tüm yokluklara rağmen canını ortaya koyarak düşmana karşı büyük bir direniş göstermiştir. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kalelerinden olan Antep, Şehit Kamil’i, Şahin Bey’i, Karayılan’ı, kadını erkeği ve sayısız kahramanıyla o günün şartlarında tüm imkanlara sahip olan işgalcilere karşı kahramanca çarpışmış ve 6317 şehidimizin kanı ile vatan toprağına sahip çıkmıştır. Gösterilen bu üstün mücadelenin neticesinde, bundan 101 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından şehrimize “Gazi” unvanı verilmiştir. Gazi şehrimiz, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Antep’i değil bütün Türkiye’yi kurtardılar” övgüsüne mazhar olmuştur. Gaziantep’in genetiğindeki mücadele ruhu, girişimciliği aziz atalarımızın bizlere mirasıdır. Aynı ruh ve anlayışla Gazi şehrimiz sanayisi, üretimleri ve ihracattaki başarısı ile dünyanın gözbebeği şehirlerinden birisi olmayı başarmıştır. Bundan sonra da her zaman öncü bir şehir olmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, birlik ve beraberlik içerisinde, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkacak, gençlerimize bu değerleri aktararak nesiller boyu yaşatacağız. Bu duygularla, Gaziantep’e ‘Gazi’ unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Antep’i Gaziantep yapan tüm geçmişlerimizi, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

BÜYÜK KAHRAMANLIK ÖRNEĞİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep’e “Gazi”lik unvanının verilmesinin 101. yıl dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.GURUR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e “Gazi”lik unvanının verilmesinin yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Dünyada ‘Gazi’ unvanına sahip tek il olan Gaziantep’imizin, Kurtuluş Savaşında verdiği destansı mücadele dolayısıyla TBMM tarafından Gazilik unvanıyla şereflendirilmesinin 101. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz” dedi.

BÜYÜK KAHRAMANLIK ÖRNEĞİ

Şimşek, mesajında şöyle dedi: “101 yıl önce gerek silah gerekse de sayıca kat kat üstün olan düşman kuvvetlerine 11 ay boyunca geçit vermeyen atalarımız Kurtuluş Savaşının başlatılmasında ve zafere ulaşmasında büyük bir kahramanlık örneği sergilemiştir. Bu açıdan Gaziantep Savunması tıpkı bir Çanakkale Savaşı gibi milletimizin kaderini değiştirmiştir. 11 ay boyunca 6317 şehit veren Gaziantepliler, milletimizin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi halinde imkansız görülen konularda bile büyük başarılar elde edileceğini ispatlamışlardır.

ATALARIMIZDAN BİZE EN BÜYÜK MİRAS

Düşmanın bile saygısını kazanan Gaziantep Savunması, atalarımızdan bize en büyük mirastır. Atalarımızın 101 yıl önce gösterdiği mücadele ruhunu bizler de ekonomi alanında devam ettirerek ülke kalkınması için çaba göstermekteyiz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz” sözünü rehber edinerek daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 101. yıl dönümünü büyük bir onur ve coşkuyla kutladığımız Gazilik günümüzde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Gazilik günümüz kutlu olsun.”

“GAZİ” UNVANIMIZIN 101. YILINI 6. GELENEKSEL KAN BAĞIŞI KAPANYASI İLE KUTLUYORUZ

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) şehre “Gazi” unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü gelenekselleşen kan bağışı kampanyası ile kutluyor. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Gaziantep’e “Gazi” unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü yayımladıkları mesajla kutladılar.  GTO Başkanları mesajlarında tüm Gazianteplileri “Canıyla tarih yazanların torunları kanıyla hayat kurtarıyor” sloganıyla bu yıl 6.kez düzenlenecek olan kan bağışı kampanyasına davet etti. GTO Başkanları Teymur ve Yıldırım, Gazi şehrin evlatları olmaktan onur duyduklarını belirttikleri mesajlarında şunları ifade ettiler: “101 yıl önce işgalci kuvvetler ile açlık ve yokluğa rağmen canı pahasına mücadele edip, bize Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile aynı unvanı taşıma onurunu verdiler.  Gaziliği, özgürlüğü miras bırakan bir ecdadın evlatları olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu onurlu mirası ebediyete taşımak boynumuzun borcu… Bunun için de şehrimizi geleceğe taşımak, ülkemizin gücüne güç katma hedefi ile çalışmak, üretmek, değer katmak ve çocuklarımıza örnek olmalıyız.”

Canıyla tarih yazanların torunları olarak kanımızla hayat kurtaralım

GTO Başkanları, yayımladıkları mesajda “Bu özel şeref günümüzde tüm hemşehrilerimizi GTO’da yapılacak geleneksel kan bağışı kampanyasına davet ediyoruz” diyerek şöyle devam ettiler: “Gaziantep Ticaret Odası olarak son 5 yıldır şehrimize  “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümü olan 8 Şubat’ta kan bağışı kampanyası düzenliyoruz. 22 Nolu İnşaat Malzemecileri Meslek Komitemiz öncülüğünde düzenlenen geleneksel kampanyamızı bu yıl 6. kez düzenliyoruz. Canıyla tarih yazanların torunları olarak kan bağışında bulunup can kurtarmak için tüm Gazianteplileri 8 Şubat 2022 Salı günü Odamızda ağırlamaktan mutlu oluruz. Verilecek bir kanla 3 hayatın kurtarılabileceği asla unutulmasın. Üstelik Covid-19 salgın sebebiyle stokların kritik seviyede olduğunu bir dönemde kan bağışı kampanyamıza vereceğiniz destek daha büyük bir önem arz ediyor. “Gazi” unvanı alışımızın 101. yıl dönümünü gururla kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını, kahraman atalarımızı ve tüm şehitlerimizi minnetle yâd ediyoruz.”

GTB BAŞKANLARI GAZİANTEP’E ‘GAZİ’LİK UNVANI VERİLİŞİNİN 101. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Gaziantep’e ‘Gazilik’ unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü kutladı. GTB Başkanları yayımladıkları kutlama mesajında, işgal kuvvetlerine karşı 11 ay boyunca vatan topraklarını büyük bir fedakârlık ve cesaretle müdafaa eden, bu uğurda 6 bin 317 evladını şehit veren Gaziantep’in bu şanlı direnişle Anadolu’da kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımlarını yaktığını ifade etti. Gaziantepliler olarak İstiklal Madalyalı, dünyada “Gazi” unvanına sahip tek şehir olmanın onur ve mutluluğunu bir arada yaşadıklarını kaydeden GTB Başkanları, mesajda şu ifadelere yer verdi: “Antep savunması; 11 ay boyunca dışarıdan hiçbir destek almadan, sivil şehir halkının kendinden kat be kat daha güçlü düşman ordularına karşı ortaya koyduğu bir yiğitlik destanıdır. İnancın ve vatan sevgisinin tüm zorlukların üstesinden gelebileceğinin en büyük nişanesi olan Antep savunması, aynı zamanda milli mücadele döneminde kendi yazgısı ile baş başa kalan Anadolu insanı için de bağımsızlık yolunda ilham kaynağı olmuştur. Şahinbey’leri, Karayılan’ları, Şehitkamil’leri ve isimsiz nice yiğit kahramanları ile 7’den 70’e yaşlı, kadın, çocuk demeden düşmana karşı koyan, bu uğurda o zamanki nüfusunun 4’te 1’ini şehit veren yiğit Antep halkı göstermiş olduğu bu yüksek azim ve cesaret örneğiyle aziz milletimizin gönlünde de hiçbir zaman unutulmayacak izler bırakmıştır. Anteplilerin göstermiş olduğu bu taktire şayan direniş, TBMM tarafından 8 Şubat 1921 tarihinde şehre “Gazi” unvanı verilerek taçlandırılmıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben Antepliler ‘in gözlerinden nasıl öpmem ki? Onlar yalnız Antep’i değil Türkiye’yi de kurtardılar’ sözüne de mazhar olan Gaziantepliler, Gazilik onurunu ve şerefini İstiklal Madalyası ile birlikte 101 yıldır ilk günkü heyecanla göğsünde taşımakta. Bu onuru bundan sonra da ebediyen taşımaya devam edecektir. Bu duygularla, Gaziantep’e ‘Gazi’ unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile, Antep’i Gaziantep yapan tüm aziz şehit ve kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.”

KİLECİ GAZİLİK GÜNÜNÜ KUTLADI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Antep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü kutladı. Yayımladığı mesajda, Antep Savunması’nın dünya tarihine altın harflerle yazıldığını ifade eden Kileci; azim, kararlılık ve mücadeleden geri durmayan Gazianteplilerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen “Gazilik” unvanına layık olmak ve atalarının emeğine sahip çıkmak için o günden bugüne durmadan yorulmadan çalıştıklarını kaydetti.  8 Şubat 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e “Gazilik” unvanı verilmesinin dünya tarihinde ilk olduğunu dile getiren Kileci; “Bir asır önce Antepliler vatan savunmasında canlarını çekinmeden feda etti. Bugün onların torunları üretim ve ihracatta tarih yazıyor. Bugünlerin temelinde, bağımsızlık sınavı veren Türk milletinin asil evlatlarının kanları, açlıkla sınavları, yoksullukları var. Antep Savunması, dünya savaş tarihinin en önemli kent savaşları arasında yerini almış ve bu savunma sonrasında kentimize, millet irademizin inşa ettiği TBMM tarafından ‘Gazilik’ unvanı layık görülmüştür. Günümüzün marka kenti Gaziantep’in temelleri bir asır önce atılmıştır. O günleri hafızalarımızda canlı tutuyor ve ülkemize hizmet etme gücünü şanlı tarihimizden alıyoruz. Bugünleri konuşabiliyor olmamızın baş müsebbibi, Gazilik unvanının en çok yakıştığı Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Gaziantep’in kurtuluş mücadelesinde kan döken şehit ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

GAZİANTEP ROL MODEL BİR ŞEHİRDİR

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, Gazi şehrin bir asır boyu elde ettiği başarıları ve kazanımlarıyla dünyada rol model bir kent olmayı başardığına dikkat çekti. İbrahim Ay, Antep’e Gazi’lik unvanı verilişinin 101.yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ay, mesajında; 101 yıl önce bugün, onurlu bir destan yazan Antep’in bu kahramanlığının Gazi’lik unvanı ile taçlandırıldığını hatırlattı. Gazi şehrin her alanda başarılı bir kent olduğuna dikkat çeken İbrahim Ay, bu başarının temelinde ise tarihten gelen güçlü bir bilgi, birikim ve altyapının bulunduğunu ifade etti. Ay, “Antep savunması milli birlik ve beraberliğin bir zaferi sonucunda başarıya ulaşmış, nitekim bu başarı ve onurlu mücadele Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Şubat 1921 tarihinde şehrimize Gazi’lik unvanı verilerek taçlandırılmıştır. Şehrimiz bu unvanı 101 yıldan bu yana şanla, şerefle ve gururla taşımaktadır. Bir asır önce verilen bu ödül, şehrimizin bilim, sanayi ve kalkınma yolundaki bir çok önemli başarısına da ışık tutmuş, öncülük etmiş, rol model ve ilham kaynağı olmuştur” dedi. Başkan Ay, kenti savunma adına azim ve kararlıkla mücadele eden kahramanların yeni nesillere önemli bir ruh aşıladığına dikkat çekerek “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki. Onlar sadece bir şehri değil bir vatanı kurtarmıştır.’ sözlerinden ilham alarak Milli Mücadele’de bir çığır açan Gaziantepliler bundan sonrada üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmektedir. Gaziantepli olmak, o günleri aynı heyecan ve coşkuyla yaşamak hepimize büyük onur veriyor. Vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda aziz canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnet, gazilerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

İMO BAŞKANI ÇELİKTÜRK’TEN KUTLAMA

“Gazilik unvanının 101. yılını coşkuyla kutluyoruz” İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gaziantep’e Gazilik unvanının verilişinin 101. yıl dönümünü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Çeliktürk mesajında, Kurtuluş mücadelemizin sembol şehirlerinden Gaziantep’in emperyalistlerin yurdumuzu işgal etme planlarını bozduğunu belirterek, “Antep Savunması, tarihin en onurlu şehir direnişlerinden biridir. 11 Ay boyunca her türlü yokluğa ve yoksulluğa rağmen büyük bir kahramanlık örneği göstererek düşmanı şehre sokmayan Anteplilerin bu şanlı destanı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanı ile taçlandırılmıştır. Antep’e Gazilik unvanı verilişinin 101. yıl dönümünü büyük bir coşku ile kutlarken, canları pahasına bu aziz toprakları bizlere vatan yapan atalarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi. Çeliktürk şöyle devam etti: “Gaziantep Savunması, milletimizin bağımsızlığı ve özgürlüğü için her türlü fedakarlığı yapabileceğinin, daha doğrusu canını bile seve seve vereceğinin sembolüdür. 6 bin 317 şehit vermelerine rağmen düşmana geçit vermeyen Gaziantepliler Kurtuluş Savaşımızın başarıya ulaşmasına da öncülük etmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Onlar yalnız Antep’i değil, Türkiye’yi kurtardılar’ şeklindeki sözleri, Antep Savunmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu vesile ile Gaziantep’e Gazilik unvanının verilişinin 101. yıldönümünü kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

“ŞEHİTLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUM” 

CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 8 Şubat 1921 günü Antep’in şanlı direnişini “Gazilik” unvanı ile taçlandırmasının 101. Yıldönümünü yayınladığı mesajla kutladı. CHP İl Başkanı Uçar mesajında; “Şahinbey, Karayılan, Şehitkamil gibi kahramanlarımızın öncülüğünde büyük bir zafer kazanan Antep halkı, açlık ve yoksulluğun yanında, 11 ay süren bir bağımsızlık savaşı sürdürmüş ve bağımsızlık mücadelesi uğrunda 6317 şehit vererek Gazi unvanı kazanmıştır. Ulusal Kurtuluş Savaşımızda ve Dünya Harp tarihinde Gaziantep Savunması’nın önemli bir yeri bulunmaktadır. Gazilik Unvanı ve İstiklal Madalyası kazanmanın haklı gururu tüm Gaziantep’lilere aittir.” ifadelerine yer verdi.  “Gaziantep Savunması, yürekleri yurt sevgisi ile dolu Anteplilerin gerçekleştirdiği bir destan, bir efsanedir. Antep Savunması, alın teri ile ıslanmış, umutla yeşermiş vatanını işgal güçlerine vermemek için canını feda eden, şehir bombardıman altında iken ‘vatanım, hürriyet’ diyebilen, insanımızın dayanışmasının ve özverili mücadelesinin ürünüdür. Bununla ne kadar övünsek azdır. 8 Şubat, tüm yurtta kahramanlık örneği olan şehrimizin bu onurlu mücadelesini taçlandıran, ‘Gazilik’ unvanına sahip olmamızı sağlayan tarihi bir gündür. Gaziantep mücadeleden bıkmayan, engellerden çekinmeyen ve tarihi boyunca göstermiş olduğu tüm başarılarla Türkiye’ye her zaman örnek teşkil etmiş bir şehirdir. İstiklal Savaşı’nda ortaya koyduğu mücadele gücünü, bugün ekonomik, ticari ve kültürel hayatına da yansıtan Gaziantep, her şartta mücadelesine devam ederek adına ve şanına yakışır şekilde övünç kaynağı olmaya devam edecektir.” dedi. 101 Yıl önce 8 Şubat 1921 tarihinde TBMM’nin 93 Nolu Kanun’la Antep’ e Gazilik unvanı verdiğini kaydeden Uçar, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ’ün Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki Onlar yalnız Antep’i değil Türkiye’yi kurtardılar’ dediğini” hatırlatarak, bu anlamlı gün vesilesiyle, bir kez daha Gazilik unvanını ve İstiklal madalyası kazanmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Anlamlı direnişi ile ülkemizin, tarihin ve geleceğimizin gidişatına yön vermiş bir şehrin evladı olarak, bize gazi olmanın onurunu yaşatan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Antep savunmasını destanlaştırarak bağımsızlık uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor tüm hemşerilerimin Gazilik gününü kutluyor, kurtuluş mücadelemizde canlarını seve seve veren tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyorum” dedi.

KOÇER; “8 ŞUBAT BİZİM ŞEREF MADALYAMIZDIR”

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, 8 Şubat Gaziantep’e “Gazilik” unvanı verilişinin 101. yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. 8 Şubat tarihinin Gaziantep için vatanperverlik, azim ve kahramanlık nişanı olduğunu dile getiren GAGİAD Başkanı Koçer; “Bugün içinde yaşıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumuz Gazi şehrimizin düşman işgalinden kurtulduktan sonra, şehrimize “Gazi” unvanının takdim edildiği onurlu günün 101.yıl dönümünü kutlamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz. Günlerce süren işgalden sonra Antep küçüğünden büyüğüne verdiği direniş sonucu; 11 ay boyunca dışarıdan destek almadan her türlü yokluğa ve zorluğa rağmen, 6317 vatan evladını şehit vererek, tek yürek halinde bütün gücünü ortaya koymuş ve şehrini teslim almak isteyen düşmana karşı büyük bir zafer kazanmıştır. Gaziantepliler, hiçbir zaman baskıya boyun eğmemiş, onurunu, kültürünü ve özgürlüğünü her koşulda koruyarak, bağımsız yaşama kararlılığından da ödün vermemiş, mücadelesiyle bir kahramanlık destanı yazmıştır. Bu kapsamda; T.B.M.M tarafından 8 Şubat 1921 tarih ve 93 sayılı kanunla Antep’e Gazi’lik unvanı verilerek taçlandırılmış ve Gaziliği ebedileştirmiştir. Bizlere verilen madalya bir şeref madalyasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gaziantep için; “Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler” diyerek bizleri gururlandırmıştır. . Unutmamalıyız ki, tarihi iyi bilmek ve geçmişi doğru yorumlamak, bugüne ışık tutacak, geleceği güçlenerek karşılamanızı sağlayacaktır. Bu bilinçle; şehrimizin “Gazilik” unvanı ile taçlandırılmasının 101. yıldönümünü bir kere daha kutlarken başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; hem Gaziantep için hem de bu aziz vatan için dünden bugüne canlarını veren tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimizin “Gazilik” gününü kutluyorum” dedi.